Nagyvilág

Két jelölt is kiesett az elnökválasztási versenyből

A várakozásoknak megfelelően feladta a 2016-os amerikai elnökválasztás republikánus jelöltségéért folytatott küzdelmet szerdán Chris Christie, New Jersey állam kormányzója és Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt elnök-vezérigazgatója, tovább szűkítve ezzel Donald Trump milliárdos üzletember riválisainak körét.

Távozásukkal hétre csökkent a republikánus párti oldal eredetileg 17 fős jelöltaspiránsi mezőnye. Chris Christie egyik vezető tanácsadója közölte, hogy a kormányzó kiszáll a versenyből, miután az előző nap megtartott New Hampshire-i előválasztáson csak a hatodik helyen végzett, mindössze 7,6 százaléknyi szavazatot szerezve a republikánus elnökjelölt-aspiránsok sorában, holott jelentős forrásokat összpontosított kulcsfontosságúnak mondott New Hampshire-i szereplésére.

Ezzel az eredménnyel valószínűtlenné vált, hogy részt vehessen a republikánus oldal következő vitájában, és kampányfinanszírozási forrásai is elapadnának. Az 53 éves Christie Facebook-üzenetben köszönte meg a támogatást híveinek és kampánya résztvevőinek. “Nyertem már meg olyan választásokat, amelyeket a várakozások szerint el kellett volna buknom, és veszítettem el olyanokat, amelyeket meg kellett volna nyernem” – tette hozzá.

A 61 esztendős Carly Fiorina szintén a Facebook-oldalán jelentette be, hogy felhagy a kampánnyal. A republikánus térfél egyedüli női indulója körülbelül 4 százaléknyi szavazatot tudott csak begyűjteni, és ezzel hetedik lett a hosszas előválasztási folyamat második állomásán.

Bár ma visszavonom jelöltségemet, továbbra is járni fogom az országot, hogy folytassam a harcot azoknak az amerikaiaknak a nevében, akik nem hajlandóak elfogadni a számukra már működésképtelen jelenlegi helyzetet.

Mondta az üzletasszony Fiorina.

A keddi New Hampshire-i előválasztást a republikánusoknál Donald Trump New York-i milliárdos, a demokratáknál pedig Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte meg. Sanders mögött Hillary Clinton volt külügyminiszter a vártnál nagyobb arányú vereséget szenvedett. Trump és Sanders győzelme az elemzések szerint arról tanúskodik, hogy az amerikai szavazók jelentős részét nyugtalanítja a lassú gazdasági kilábalás, a növekvő bevándorlás, az Egyesült Államok szerepének változása, s ezért mindenképpen jelentős változást akarnak, szeretnék “felforgatni” az amerikai politikát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik