Nagyvilág

Bush-Trump háborút hozhat a brutális dél-karolinai előválasztás

A híres politikai dinasztia sarja célkeresztjébe vette a politikai újoncot, ahogy a republikánus elnökjelöltek a következő megmérettetésre készülnek.

Az utóbbi hónapokban úgy tűnt, Jeb Bush jól pénzelt kampánya a beleölt sokmillió dollár ellenére zátonyra fog futni a New Hampshire-i előválasztás után. Egy éve a legnagyobb esélyesként vágott neki a Republikánus Párt elnökjelölti címéért folyó versenybe, de aztán jött Donald Trump, akinek folyamatosa támadásai annyira megsebezték az egykori floridai kormányzót, hogy sokan már politikai nekrológját kezdték el fogalmazni.

Aztán a New Hampshire-i előválasztást megelőző hetekben történt valami, és Bush – aki mint az „anti-Trump” jelölt kezdte eladni magát – megtalálta hangját, és egyre magabiztosabban kezdte el támadni TrumpotKampányrendezvényein, tévéinterjúkban és a Twitteren is folyamatosan a milliárdos üzletembert támadta stílusa és sértegetései miatt, kijelentve: ő az egyetlen republikánus jelölt, aki nem fél beszólni Trumpnak, miközben a többiek inkább meghunyászkodnak.

Ennek meg is lett az eredménye, és Bush a számára már jó eredménynek számító negyedik helyen végzett New Hampshire-ben, de ami még fontosabb, egykori protezsáltja, Marco Rubio előtt, akivel ugyanazokért a mérsékelt, Trumpot – és Ted Cruzt – gyanakodva figyelő republikánus szavazókért küzdenek. Így felpörögve vághat neki a Dél-Karolinában a jövő héten tartandó előválasztásra.

A New Hampshire-i előválasztás után egy nappal már Dél-Karolinában is volt, ahol kampányrendezvényén folytatta a már elkezdett támadásokat Trump ellen. Bush leginkább hidegfejű, nyugodt, tisztességtudó vezetőnek igyekszik beállítani magát, aki az emberek érdekeit tartja szem előtt, a lobbanékony, mindenkit sértegető és csak magával törődő, önző üzletemberrel szemben. És ez az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint ez jót is tett kampányának. Végre megtalálta a küldetést, amit harca középpontjává tehetett: megállítani Trumpot.

Egy, csak egy Trump-verő marad a vidéken

Bush arra számít, hogy az elkövetkező előválasztások után ő marad majd egyetlen mérsékelt, a pártvezetés, valamint a túl radikális Trump és Cruz jelöltségétől tartó választók számára szimpatikus jelölt. Miután Chris Christie és Carly Fiorina szerdán kiesett a versenyből, már csak a katasztrofálisan sikerült tévés vitája után megsebzett Marco Rubiót, és John Kasich ohiói kormányzót kell maga mögé utasítani, hogy a lecsökkent mezőnyben besöpörje a Trump-ellenes szavazók voksait.

Ehhez viszont a február huszadikai előválasztáson előkelő helyen kell végeznie Dél-Karolinában, ami igazi „Bush-terepnek” számít. Itt már nem szalad el testvére, George W. Bush emléke elől. A volt elnök egy rádiós hirdetésben kampányol Jeb mellett, erőskezű, józan és kiegyesúlyozott vezetőként jellemezve őt, és a kőkemény kampányairól ismert 43. elnök ráadásul még személyesen is meg fog jelenni az államban, hogy segítse testvérét. A Busht támogató szuper PAC, a Right to Rise pedig közben bejelentette, hogy 1,7 millió dollárral több pénzt fognak elkölteni dél-karolinai hirdetésekre, a már betárazott tízmillió dollár mellet.

A Trump-ellenes új csapásirány persze nem kerülte el „A Donald” figyelmét sem, aki természetesen már szintén Dél-Karolinában van. Szerdai kampányrendezvényén már szinte csak és kizárólag Bushsal foglalkozott. A déli államban azonban már nem lesz olyan könnyű dolga, mint eddig. Az ottani választások ugyanis hírhedtek az igazán aljas húzásokról, ahol a mindent a győzelemért elv alapján egy kampány egyet jelent rágalomhadjáratokkal, hazug pletykák terjesztésével, és az ellenfél szavainak kiforgatásával.

Nagy kérdés, hogy az üzleti életből érkezett milliárdos mennyire van erre felkészülve. Izgalmas egy hét következik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik