Nagyvilág

Az oroszok már az Interpollal köröztetik Hodorkovszkijt

Az Interpol orosz kirendeltsége elfogatóparancsot adott ki Hodorkovszkij ellen. Gyilkosság megrendelésével vádolják, a jelenleg Londonban élő volt oligarcha szóvivőjén keresztül azt mondta, hogy nem hatja meg a döntés.

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Mihail Hodorkovszkij ellen az orosz Interpol – jelentette be csütörtök délelőtt az Orosz Föderáció nyomozóhatóságának képviselője, Vlagyimir Markin.

Hodorkovszkij ellen még tavaly decemberében adott ki elfogatóparancsot az orosz bíróság, mert azzal vádolják, hogy 1998-ban a volt üzletember megrendelésére ölték meg a nyeftyejuganszki polgármestert.

Az elfogatóparancs csak akkor lesz érvényes a jelenleg Londonban élő volt olajmágnás ellen, ha az megjelenik a központi Interpol honlapján, ez eddig még nem történt meg.

Az orosz RIA Novosztyi hírügynökség az ügyben kereste Hodorkovszkijt, aki a szóvivőjén keresztül azt válaszolta, hogy “az orosz igazságszolgáltatás döntéseit eddig sem és azután sem tekintik legitimnek és érvényesnek”. Hozzátette azt is, hogy “Mihail Boriszovics emiatt semmilyen formában nem fogja megváltoztatni a jelenlegi életvitelét”.

Hodorkovszkij személyesen még nem szólalt meg az ügyben.

A szibériai Nyeftyejuganszk polgármester megölése és több más gyilkosság ügyében 2007-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték az olajvállalat egykori biztonsági vezetőjét, Alekszej Picsugint, és további négy személyt is elítéltek. Az ügyet az orosz hatóságok egyszer már lezárták, ám tavaly júniusban váratlanul újranyitották.

Hodorkovszkij, aki valaha Oroszország leggazdagabb emberének számított, tíz évet töltött börtönben, miután ellentétbe került Vlagyimir Putyin elnökkel, és 2003-ban letartóztatták, majd adóelkerülés és sikkasztás miatt elítélték.

A Putyin egyik fő politikai ellenlábasának számító volt olajmágnást 2013-ban az orosz elnök kegyelemben részesítette, s ezután Hodorkovszkij Nyugatra, Svájcba távozott. Száműzetésében azonban továbbra is támadja Putyint és a Kreml politikáját.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik