Nagyvilág

A szíriai polgárháború az egyik fő téma Münchenben

Minden korábbinál több magas rangú politikus, katonai és gazdasági vezető vesz részt a pénteken kezdődő 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC), amelynek legfontosabb témái a szíriai polgárháború, az ukrán válság, a nemzetközi menekültválság és a terrorveszély.

A biztonságpolitika davosi fórumának is nevezett tanácskozás a tavalyinál is feszültebb helyzetben kezdődik, mert a nemzetközi kapcsolatok rendszerét megrengető válságok egyre inkább egymásba kapcsolódnak és határtalanná válnak, a felfordulásban érdekelt tényezők és a “válságok potyautasai” pedig mind gátlástalanabbul lépnek fel, és a “stabilitás exportőrei” mind-mind tanácstalanul szemlélik a folyamatokat – mondta a konferencia igazgatója, Wolfgang Ischinger a napokban egy berlini háttérbeszélgetésen.

Hangsúlyozta, hogy a hidegháború vége óta most van a legnagyobb feszültség a nemzetközi viszonyokban, ezért oly fontos, hogy ismét sok döntéshozó látogat el az informális fórumra, megbeszélni, miként lehet erősíteni a rendet és kiutat találni a válságokból.

A vasárnapig tartó tanácskozáson várhatóan rekordszámú résztvevővel, csaknem 30 állam-, illetve kormányfővel, több mint 70 védelmi miniszterrel és külügyminiszterrel, nemzetközi szervezetek – köztük a NATO -, a legtekintélyesebb nemzetközi civil szervezetek – egyebek mellett a Human Rights Watch, a Greenpeace és az Amnesty International – és több tucat nagyvállalat vezetőivel vitatják meg a biztonságpolitika legégetőbb kérdéseit.

Az MSC csaknem 600 résztvevője között lesz John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, Petro Porosenko ukrán elnök, Andrzej Duda lengyel államfő, Asraf Gáni afgán elnök és Haider al-Abádi iraki miniszterelnök.

Több parlamentből is magas szintű delegáció utazik Münchenbe, az amerikai törvényhozásból egy igen népes küldöttség érkezik a bajor fővárosba John McCain szenátor vezetésével, a német Bundestagból több tucat képviselő vesz részt a tanácskozáson, amelyen ott lesz Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is.

A konferencia pontos programját csak röviddel a péntek délutáni megnyitó előtt hozzák nyilvánosságra. Az tudható, hogy megnyitó beszédet  Ursula von der Leyen német védelmi miniszter és francia kollegája, Jean-Yves Le Drian tart. Az egyes programokon, panelbeszélgetéseken az aktuális válságok mellett a közeljövő nagy biztonságpolitikai kérdéseiről, egyebek mellett az informatikai hadviselésről is szó lesz.

Az idén először titkosszolgálati vezetőkkel is tartanak pódiumbeszélgetést, ami a szervezők szerint jelentős fejlemény, tekintve, hogy az ilyen szervezetek vezetői hagyományosan kerülik a nyilvánosságot. A beszélgetésen mások mellett részt vesz James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés (DNI) igazgatója és Robert Hannigan, a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálatának (GCHQ) igazgatója.

Az MSC kitüntetését, a konferencia alapítójáról elnevezett Ewald von Kleist-díjat ezúttal Christina Figueres, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének főtitkára és Laurent Fabius távozó francia külügyminiszter kapja a tavaly decemberi párizsi klímacsúcs sikeréért végzett munkájuk elismeréseként.

Az 52. MSC előtt egy nappal Münchenben kezdett külügyminiszteri szintű értekezletet a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG), a szíriai polgárháború lezárását célzó úgynevezett bécsi folyamat müncheni állomásán elért eredményekről csütörtök estig nem szivárogtak ki részletek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik