Nagyvilág

Már 47 halottja van a tajvani földrengésnek

Egy kisfiú holttestét szedték ki a romok alól, és a mentőcsapatok szerint már nincs esélye, hogy élve találjanak bárkit ott.

Egy hatéves kisfiú holtestét találták meg szerdán a romok alatt, és ezzel 47-re emelkedett a múlt szombati tajvani földrengés halálos áldozatainak a száma. Továbbra is több mint kilencvenen vannak a tajnani összedőlt toronyház törmelékei alatt – számolt be a helyi média szerda este. A tudósítás idején öt elhunyt azonosítása még nem történt meg, 73 felnőttet és 21 kiskorút nem találnak.

A Vej-kuan Csinlung nevű lakópark főépületének romjai alól már csak a “csodával határos módon” találhatnak túlélőket, mert azok, akik még nem kerültek elő, már csaknem 120 órája vannak a romok alatt. A mentés továbbra is nagy erőkkel folyik.

50 épület sérült meg Tajnanban

A 6,4-es erősségű földrengésben legsúlyosabban károsodott Tajnan szakértői szerint 50 olyan épület található a városban, ami megsérült, és egy újabb földrengés idején különös veszélynek lehet kitéve. Közülük 31-et vagy lebontanak, vagy megerősítik a szerkezetüket. 19 épületnél egyelőre javításokat láttak indokoltnak. A szombati földmozgás tíz épületet döntött romba.

Korábban már őrizetbe vették az összedőlt 16 emeletes épület építtetőjét, egy ingatlanfejlesztő cég első emberét, továbbá két másik vezetőt, akiket egyaránt gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak.

1 millió dolláros kárpótlás

A tajvani kormányfő, Simon Csang szerdán bejelentette, hogy minden áldozat családja 1 millió tajvani dollárt (8,4 millió forint) kap a költségvetésből a kormány együttérzése miatt. Arra kérte a kormányzati intézményeket, hogy február 15-én, a holdújévi ünnepek utáni első munkanapon a gyász jeleként engedjék félárbocra a nemzeti zászlót.

Szintén szerdai jelentések szerint a mezőgazdasági ágazatot ért földrengés okozta károk értéke megközelíti a 170 millió tajvani dollárt (másfél milliárd forint), a sziget déli részén sok állattartó telep, köztük tojótyúkok tartására szolgáló épület rongálódott meg – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik