This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on January 24, 2016 shows North Korean leader Kim Jong-Un inspecting the Gold Cup athletes comprehensive food factory in Pyongyang. AFP PHOTO / KCNA via KNS    REPUBLIC OF KOREA OUT
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.
---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP / KCNA / KNS
Külföld

Észak-Korea drogokkal próbálja fenntartani a jóléti állam látszatát

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 02. 10. 19:48

Évtizedek óta Walter White észak-koreai klónjai uralják a kommunizmus utolsó bástyáit.
Korábban a témában:

A Kim-rezsim speciális egysége, a 39-es Iroda a hetvenes évek óta mákföldek tömegét tartotta kézben, melyek lehetővé tették a nagymértékű ópiumexportot, ezzel pedig az ország kemény valutához – jórészt amerikai dollárhoz – jutott.

A helyzet hosszútávon a nagy árvizek és mezőgazdasági katasztrófák miatt nem volt tartható, így a Kim Dzsongil vezette ország szakértőinek az ezredforduló körül új megoldás után kellett nézni: a cél egy olyan szer megtalálása volt, ami gyorsan, nagy mennyiségben, laboratóriumi körülmények közt is létrehozható volt, így kiküszöbölve a folyamatból a természeti csapások profitcsökkentő esélyeit.

A metamfetamin mindezen feltételeknek megfelelt, sőt, használata pillanatok alatt tompította volna a több millió éhező problémáját – egyszerűen elmulasztva az éhségüket. Az átlagember kezébe persze még éveken át nem jutott el a szer.

Éhező, csontsoványra fogyott észak-koreai gyermekek

Éhhalál

A jelenleg majd 25 milliós kommunista ország legrosszabb időszakában, 1995-1998 között legalább 900 ezren, legfeljebb pedig 2,4 millióan haltak éhen – áll az Amerikai Kongresszus 1998-as jelentésében, de a számokat más kutatók is megerősítették.

A drogok tehát immár legalább négy évtizede alkotják a rezsim bevételeinek jó részét, természetesen az eredetire megtévesztésig hasonlító hamis bankjegyek – egyes konteóhívők szerint annyira tökéletes dollárokról van szó, hogy nem zárják ki a CIA kezét a folyamatban –, hamis cigaretták és hamis gyógyszerek iparával együtt.

A 39-es Iroda a Google Earth műholdfelvételén

A 39-es Iroda mára évi több milliárd dollárral is gyarapíthatja a rezsim vagyonát.

De mire költik a pénzt?

Az országnak érdeke, hogy a fejlett országok úgy tekintsenek rá, mint egy jólétben élő, kiegyensúlyozott állampolgárokkal teli országra, ahol mindenki boldog, így kirakat-éttermek, boltok, intézmények és lakások épültek, sőt, a főváros, Phenjan is egy egész sornyi csupa üveg épületettel gazdagodott.

Ezeket örömmel mutogatják a külföldi delegációknak és az egyre növekvő számú turistának, de az átlagos phenjani szegénységéről, vagy épp a kis falvakban élő, éhhalál szélén lévő családokról senki sem beszél.

Persze ebből a pénzből vásárolták Kim Dzsongilnak a konyakot, a hadsereg számára rakétákat és finanszírozzák a nukleáris fegyverprogramot is, de az aktuális Vezető svájci bankszámláira is jut belőle.

Észak-Korea nagy mértékben függ északi szomszédjától, az 1,3 milliárdos Kínától: a diktatúra rengeteg üzletet köt kínai cégekkel, Peking pedig segíti Kim Dzsongunt, sőt, néha védi a különc országot a diplomácia színpadán (főleg a nukleáris kísérletekkel és rakétatesztekkel kapcsolatos ügyekben), és nem hagyja összeomlani annak gazdaságát sem.

CORRECTION-ADDING JAPAN OUT RESTRICTION
This picture taken from North Korean TV and released by South Korean news agency Yonhap on February 7, 2016 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) looking at the locket launch of earth observation satellite Kwangmyong 4.  North Korea said on February 7, it had successfully put a satellite into orbit, with a rocket launch widely condemned as a ballistic missile test for a weapons delivery system to strike the US mainland. REPUBLIC OF KOREA OUT - JAPAN OUT - RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE  --  AFP PHOTO / North Korean TV via YONHAP 
-- NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
-- THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. / AFP / NORTH KOREAN TV / YONHAP
A Kwangmyong 4 2016. február 7-i indítása / Fotó: Yonhap/AFP

A jégnek is nevezett metamfetamint a kilencvenes évek közepéig észak-koreai diplomaták vitték át Kínába, de a szokás a visszautasítások és botrányok miatt elhalt.

Akkor az Ázsia más részein is szerepet vállaló maffiacsoportok vették át ezt a posztot, és árasztoták el tablettákkal és porral Északkelet-Kínát, Japánt, Dél-Koreát és Ázsia jó részét.

A gyártáshoz relatíve kevés finom műszerre van szükség; akár egy otthoni fürdőszobában is elkészíthető

– nyilatkozta a The Daily Beastnek Sheena Greitens, a neves Brookings Institution főmunkatársa.

A kétezres évek közepén azonban nem várt esemény történt: Észak-Korea bezárta több nagy, exportorientált kábítószergyárát, az ott dolgozó kémikusok pedig szempillantás alatt megnyitották saját metamfetamingyáraikat, sok esetben az állami gyár felszereléseivel vagy az ott tanultak felhasználásával. A fekete piacra vezető utat természetesen már ismerték, így pillanatok alatt jutott el a már bejáratott kínai piacra, sőt,

a speed észak-koreai elterjedése is óriási méreteket kezdett ölteni.

A Dél-Koreába átszökött északiak elmondása szerint egyes városokban akár a népesség négyötöde is használta már a szert, a North Korea Review egy 2013-as tanulmánya szerint a használók 40%-a már függőnek számít.

Drogdiéta?

A diktatúrából érkező legfrissebb híreket szállító  DailyNK tavaly nyáron adott hírt a drogdiéta megjelenéséről  az országban: a speed étvágycsökkentő hatása miatt a párttagok és a kemény valutát az országba lapátoló cégek vezetőinek feleségei tömegesen elkezdték fogyasztani a szert, amely persze súlyvesztést és alvási nehézségeket is okozott, melynek köszönhetően az éjszaka közepén is teljesen ébernek tűntek. A nők szerint ezzel semmi gond nincs, hiszen ezek a változások vonzóbbá teszik őket. A DailyNK szerint az egyik legészakibb városban, Hjeszanban százötven jennek megfelelő összegért (6300 forint) juthatnak hozzá egy grammhoz, átlagosan pedig 0,1-0,3 grammot fogyasztanak egyszerre, noha a függők akár napi egy grammot is magukba tömhetnek.

A kínai média természetesen továbbra sem beszél a forrásról, hiszen a Kim Dzsongun által játszótérnek tekintett országról továbbra sem lehet igazán negatív véleményt formálni.

A kínai Ningming egyik terén tűzoltók összesen egy tonna drogot semmisítenek meg, 2014. március 10. / Fotó: Xinhua/Li Bin

Kína ugyanakkor beindította drogprevenciós programját, ami jól irányzott gyomorrúgásként érte Észak-Koreát, így az ország maradék állami tulajdonú gyárai is jórészt bedőltek, kivéve az olyan gyógyszergyárakat, mint a Nanam Pharmaceuticals.

Speed, jég, metamfetamin – hívjuk bárhogyan, akkor is drog marad.
Speed, jég, metamfetamin – hívjuk bárhogyan, akkor is drog marad.

A diktatúrában továbbra sem indult drogprevenciós vagy épp függőket segítő program, egyszerűen csak

nem ajánlják a bingdu (jég) fogyasztását, hiszen az gyengeséget okoz, amit ellenséges országok erői azonnal kihasználnak majd – mint ahogyan Kínát az ópiumháborúk idején.

2010-ben a kínai rendőrség ugyan lefülelt egy hatvanmillió dollár (16,5 milliárd forint) értékű észak-koreai jégszállítmányt – ami a maga nemében hatalmas eredménynek számít, pedig ez csak töredéke az országból származó, a világot elárasztó mennyiségnek.

A termelés természetesen azóta sem állt le, Kínában pedig egyre inkább támaszkodnak az észak-koreai kémikusokra.

Az információk és fotók forrása a The Daily Beast, Dong-A Ilbo, DailyNK (1 – 2), Vanity Fair, North Korea Now, 38North, Brown Political Review, Eric Lafforgue, KNS/AFP
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.