Nagyvilág

Aszad oldalára állhatnak a kurdok

kurdok (Array)
kurdok (Array)
Ellentmondásos tevékenységet végeznek a kurdok: a kormányerők, az oroszok és az Iszlám Állam által szorongatott ellenzékre rontottak.

Az orosz légierő támogatásával bíró Népi Védelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia támadást indított egy ellenzéki kézen lévő légi támaszpont ellen a heves harcok sújtotta Aleppó tartományban – közölte Jasszer Abdur-Rahím őrnagy, egy szír felkelő csoport parancsnoka szerdán. A kurd fegyveresek összecsaptak a felkelőkkel a Mannag támaszpont közelében. A bázist 2013-ban foglalták el a lázadók.

Az YPG offenzívájáról szóló beszámolót az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet is megerősítette. “Három fronton harcolunk” – mondta az őrnagy, utalva arra, hogy a felkelők az Iszlám Állammal (IÁ), a kormánycsapatokkal és már az YPG-vel is harcolnak Aleppóban.

Nagy kurdfordulat

Figyelmeztetett, hogy a támaszpont a kurd erők kezére juthat az orosz légi támogatás, és a támadás intenzitása miatt. Abdur-Rahim azzal vádolta meg a kurd erőket, hogy arab falvakat akarnak elfoglalni a közeli enklávéjuk, Afrin körül.

Az AP szerint a kurdok az IÁ elleni harc egyik leghatékonyabb erejének számítanak, de eddig semlegesek maradtak a Bassár el-Aszad kormányának hadserege és az ellenzéki fegyveresek közötti konfliktusban. A hírügynökség megjegyzi, a támaszpont elleni támadással úgy tűnik, az YPG az aleppói harcok zűrzavarát kihasználva akarja kiterjeszteni az általa ellenőrzött területet.

Kórházakat bombáznak

Eközben az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet közölte, az Aleppó tartományban folyó hadműveletek az összeomlás szélére sodorták a már így is “romjaiban heverő” egészségügyi rendszert a török határtól tíz kilométerre fekvő Azaz járásban. A szervezet figyelmeztetett, hogy Aleppó északi részein súlyosbodhat a humanitárius válság, ahonnan már így is több tízezer ember menekült el a harcok elől a török határra.

Az MSF szerint az utóbbi két hétben több egészségügyi létesítményt is bombatalálat ért, köztük a szervezet legalább három kórházát. Sürgette, hogy a harcokat legalább addig függesszék fel a nagy népsűrűségű területeken, amíg a civilek olyan helyre nem tudnak menekülni, ahol alapvető ellátáshoz jutnak.

Az OSDH vezetője eközben közölte, Aleppó tartományban a kormányerők február 1-én megindított offenzívája óta 518 ember halt meg, köztük 101 civil, 169 felkelő, 143 kormánykatona és az al-Kaida szír szárnyának számító an-Nuszra Front és dzsihadista szervezetek 105 tagja. Ellenzéki szervezetek azt követelik, hogy a kormányerők szüntessék meg az ostromlott települések zárlatát, máskülönben nem folytatódhatnak a múlt héten hamvába holt genfi béketárgyalások – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik