Nagyvilág

Nem lesz kötelező jelvényt viselni a civileknek az izraeli parlamentben

Az MTI szerint az izraeli parlament plenáris ülésén új törvényjavaslatot fogadtak el. Mostantól, azoknak a civil szervezeteknek, akik a költségvetésük több mint felét külföldi kormányzati intézményektől kapják, minden hivatalos okmányukban és hirdetésükben, jelezniük kell, honnan van a pénz.
Az új szabályozást az Európai Unió, valamint több európai kormány is ellenzi.

Az Európai Parlament több képviselője, a szavazás előtt levélben figyelmeztetett, a törvény Izrael demokratikus berendezkedését fenyegeti. A kneszet (izraeli parlament) végül a javaslat egy “szelídített” formáját szavazta meg. Kimaradt belőle egy sokat vitatott pont, ami a parlamentben és a kormányzati intézményekben, az érintett civil szervezetek képviselőit megkülönböztető jelvény viselésére kötelezte volna.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kérésével szemben az átláthatósági törvény nem lesz kötelező “az utolsó dollárig”, csupán a nagyobbrészt nem izraeli források felhasználáskor.

Izraeli szakértők szerint, az első olvasatban elfogadott törvényjavaslat leginkább a baloldali civilek szervezetei ellen irányul, mert azok főként a külföldi kormányok támogatását élvezik, míg a jobboldali civil szervezeteket külföldi magánemberek pénzügyi segítségével működtetik, amire a szabályozás nem vonatkozik.

A javaslat előterjesztői szerint, a civil szervezeteket azért finanszírozzák főleg európai kormányzatok, hogy ezáltal beleszóljanak Izrael belügyeibe.

“Saked megpróbálja elhallgattatni a baloldali szervezeteket, és nem érti a demokrácia alapértékeit. Nem ezek a szervezetek járatják le a világban Izraelt, hanem Saked és telepesbarátai”

– nyilatkozta a törvényjavaslattal kapcsolatban a baloldali Merec pártot vezető Zahava Galon.

Galon szerint az új törvény azt üzeni, hogy üldözni fognak és árulónak neveznek majd mindenkit, aki bírálja a rendszert.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik