Külföld

Nem lesz kötelező jelvényt viselni a civileknek az izraeli parlamentben

24.hu
24.hu

2016. 02. 09. 08:12

Az MTI szerint az izraeli parlament plenáris ülésén új törvényjavaslatot fogadtak el. Mostantól, azoknak a civil szervezeteknek, akik a költségvetésük több mint felét külföldi kormányzati intézményektől kapják, minden hivatalos okmányukban és hirdetésükben, jelezniük kell, honnan van a pénz.
Az új szabályozást az Európai Unió, valamint több európai kormány is ellenzi.

Az Európai Parlament több képviselője, a szavazás előtt levélben figyelmeztetett, a törvény Izrael demokratikus berendezkedését fenyegeti. A kneszet (izraeli parlament) végül a javaslat egy “szelídített” formáját szavazta meg. Kimaradt belőle egy sokat vitatott pont, ami a parlamentben és a kormányzati intézményekben, az érintett civil szervezetek képviselőit megkülönböztető jelvény viselésére kötelezte volna.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kérésével szemben az átláthatósági törvény nem lesz kötelező “az utolsó dollárig”, csupán a nagyobbrészt nem izraeli források felhasználáskor.

Izraeli szakértők szerint, az első olvasatban elfogadott törvényjavaslat leginkább a baloldali civilek szervezetei ellen irányul, mert azok főként a külföldi kormányok támogatását élvezik, míg a jobboldali civil szervezeteket külföldi magánemberek pénzügyi segítségével működtetik, amire a szabályozás nem vonatkozik.

A javaslat előterjesztői szerint, a civil szervezeteket azért finanszírozzák főleg európai kormányzatok, hogy ezáltal beleszóljanak Izrael belügyeibe.

“Saked megpróbálja elhallgattatni a baloldali szervezeteket, és nem érti a demokrácia alapértékeit. Nem ezek a szervezetek járatják le a világban Izraelt, hanem Saked és telepesbarátai”

– nyilatkozta a törvényjavaslattal kapcsolatban a baloldali Merec pártot vezető Zahava Galon.

Galon szerint az új törvény azt üzeni, hogy üldözni fognak és árulónak neveznek majd mindenkit, aki bírálja a rendszert.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.