Nagyvilág

Felfüggesztettek három izraeli képviselőt, mert meglátogatták az öngyilkos merénylők családját

Felfüggesztették három izraeli arab képviselő parlamenti felszólalási jogát hétfőn, amiért támogatásukról biztosították a biztonsági erők által lelőtt palesztin merénylők családjait.

A kneszet etikai bizottsága a baloldali Balad párt két tagját négy hónapra, egy harmadik társukat pedig két hónapra eltiltotta a plenáris üléseken és a bizottsági munkában való felszólalástól, szavazni azonban továbbra is szavazhatnak majd. A Balad része a négy csoportból álló Közös Arab Listának, amely összesen 13 mandátummal rendelkezik a 120 tagú izraeli parlamentben.

A három arab képviselő a múlt héten tett látogatást olyan palesztin családoknál, akiknek szeretteit merénylet közben izraeli katonák ölték meg. A képviselőket emiatt több politikus is bírálta, azzal vádolva őket, hogy mintegy fejet hajtottak a merénylők előtt. A kérdőre vont képviselők egyike, Dzsamal Zahalka cáfolta ezt, azt állítva, hogy csak együtt imádkoztak a hozzátartozókkal.

Izraelben és a palesztin területeken október óta szinte mindennapossá váltak a késes, lőfegyveres és tömegbe hajtós merényletek, és más erőszakos összetűzések, amelyekben a biztonságiak legalább 156 palesztint öltek meg, közöttük a támadások 101 elkövetőjét. Az erőszakhullámban a másik oldalon eddig 27 izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg.

A támadások azt követően szaporodtak meg, hogy a palesztin sajtóban és a közösségi médiában elterjedt az a híresztelés, miszerint az izraeli kormány zsidók és keresztények számára is lehetővé teszi az imádkozást a Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén, és a muszlimok belépésének korlátozását tervezi. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

A néhány merénylő családját felkereső izraeli arab képviselőket azután vonták felelősségre, hogy más honatyák, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnök, valamint az izraeli közéletben felszólalók százai a zsidó állam iránti hűtlenséggel vádolták őket. Avihaj Mandelblit főügyész arra szólította fel a rendőrséget, hogy indítson vizsgálatot a három képviselő ellen.

Netanjahu vasárnap áldását adta egy törvény kidolgozására is annak érdekében, hogy a “nem megfelelően” viselkedő parlamenti képviselők mandátumát felfüggeszthessék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik