Nagyvilág

Egyre több a menekült a horvátoknál és a szlovénoknál

A februári eleji adatokhoz képest a múlt hétvégén emelkedett a Horvátországba és Szlovéniába érkező menekültek száma: míg a múlt hét elején ezer alatt volt, a hétvégén legalább 2500 főt tett ki naponta, derült ki a két ország belügyminisztériumának jelentéséből kedden.

A zágrábi belügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott adatai szerint múlt szombaton 3519, vasárnap 2658, hétfőn 2736, kedden 10 óráig újabb 908 migráns lépte át a szerb-horvát határt. A magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 638 761 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.

Szlovén adatok szerint a szlovén-horvát határt múlt szombaton 2580, vasárnap 2694, hétfőn 2582, kedden 6 óráig újabb 945 migráns lépte át. Februárban összesen 14 569 migráns érkezett a volt jugoszláv tagköztársaságba.

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint október közepe óta 455 958 illegális bevándorlót regisztráltak.

Horvátország kedden 15 rendőrt, öt gépjárművet és technikai felszerelést küldött Macedóniába a gazdasági bevándorlók kiszűrése. Öt horvát rendőr már néhány napja szolgálatban van a macedón-görög határon.

Macedónia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői múlt szerdán Szkopjéban megállapodtak arról, hogy nem engedik be országaik területükre azokat a migránsokat, akiknek nincsenek személyi okmányaik, illetve hamis dokumentumokkal utaznak, függetlenül attól, hogy mely országból származnak.

Vlado Dominic, a horvát rendőrség vezetője kedden Zágrábban úgy nyilatkozott: kollégáival Szkopjéban (elviekben) megegyeztek, hogy azokat a migránsokat viszont, akiket továbbengednek, közös erővel Macedóniából egyenesen Ausztriába szállítják majd.

Erről a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok kormányainak még döntést kell hozniuk – mondta, majd hozzátette: a terv az, hogy a migránsoknak ne kelljen leszállniuk a vonatról a köztes országokban, kivéve, ha orvosi ellátásra lesz szükségük.

Vlaho Orepic horvát belügyminiszter arról beszélt: a közös görög-macedón határőrizet megtremtése után a jövőben nem lesz rá szükség, hogy a menekülteket Horvátországban is regisztrálják.

“Minden technikai kérdésről az országok rendőri vezetői egyeztetnek majd, megosztjuk a költségeket és közösen dolgozunk a terepen”, hangsúlyozta.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik