Nagyvilág

Törökország jövő héten mutatja be, mire költik az EU milliárdjait

A miniszterelnök azt mondta: senki ne várja a törököktől, hogy egyedül viseljék a menekültválság terheit.

Törökország és Németország közös lépéseket tesz a szíriai menekülthullám megállítása érdekében – jelentette be Ahmet Davutoglu miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott Ankarában a német kancellárral.

Angela Merkel azért utazott a török fővárosba, hogy tárgyaljon a Törökországon keresztül Nyugat-Európába irányuló menekültáradat csökkentéséről. A kancellár élesen bírálta az oroszok szíriai beavatkozását, azzal vádolva Oroszországot, hogy a civil lakosságot bombázzák. Erről itt írtunk bővebben.

Ahmet Davutoglu elmondta: közös diplomáciai kezdeményezésről döntöttek a szíriai kormányerők támadásának megfékezése érdekében, és azt is szeretnék elérni, hogy a NATO vállaljon nagyobb szerepet a menekültválság kezelésében. A kormányfő hangsúlyozta: senki ne várja Törökországtól, hogy egyedül viselje a menekültválság terheit, nem szabad tétlenül nézni az orosz bombázásokat arra alapozva, hogy a törökök majd úgyis befogadják a menekülőket.

Az Aleppó térségében folyó bombázások miatt harmincezer szíriai menekült torlódott fel a török-szíriai határon, Davutoglu ezzel kapcsolatban azt mondta: Törökország „a szükséges pillanatban” befogadja ezeket az embereket.

A török miniszterelnök azt mondta: jövő héten beszámolnak Brüsszelnek a 3 milliárd eurós uniós támogatásból indítandó projektekről.

Angela Merkel reagált arra a felvetésre, mely szerint a német kormány a Törökországnak a menekültválság rendezésében betöltött szerepe miatt „elárulja az emberi jogokat”: azt mondta, egyeztetett Davutogluval a török újságírók munkakörülményeiről is. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik