Nagyvilág

Szíriába készültek terroristának a fiatalok, elítélték őket

Terrorista szervezethez való csatlakozás terve miatt ítéltek el két fiatalt Bécsben hétfőn. A Grúziában született fiatal férfit és török származású barátnőjét még áprilisban fogták el a schwechati reptéren. A 25 éves, gyermekkora óta Bécsben élő férfit 22 hónap letöltendő, a 17 éves lányt 14 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ítéletek nem jogerősek.

A vád szerint mindketten Isztambulon keresztül Szíriába akartak utazni, hogy ott az an-Nuszra Front dzsihadista szervezethez csatlakozzanak. Az osztrák terrorelhárítási hivatalt (BVT) a lány családja értesítette. A lány apja, aki 30 évvel ezelőtt költözött Törökországból Ausztriába, megpróbálta lebeszélni a fiatalokat, hogy egy olyan országba utazzanak, ahol háború zajlik, és attól is félt, hogy a fiú Szíriában valamelyik terrorszervezethez csatlakozik majd.

Titkos házasság

Az iszlám vallást gyakorló fiatal férfi pár éve az iszlám jog szerint feleségül vette a lányt. Minderről a lány családja csak később szerzett tudomást. A lány a férfi unszolására egy idő után elfátyolozta az arcát.  A bíró a tárgyalás elején felidézte a vádlott korábbi vallomását, amely szerint

undorodik minden nyugaton élő embertől, például a miniszoknyában járó nőktől.

A férfit azzal is vádolták, hogy 2011 és 2013 között már harcolt az al-Kaida terrorszervezet kötelékében, de ezt végül nem tudta bizonyítani az ügyészség. A lány testvérének vallomása szerint a férfi, akinek hatására a testvére teljesen más ember lett, két éven át az amerikaiak ellen harcolt és fél évet ült egy pakisztáni börtönben, ahonnan az apja szabadította ki egy “rakás pénzzel”.

Február 18-án egy másik per kezdődik a bécsi bíróságon egy szomáliai származású, de Svédországban született 17 éves fiatal ellen. A vád szerint a lány Svédországból, Dánián és Németországon át érkezett Bécsbe, majd tovább akart utazni, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozzon. Őt a bécsi Nyugati pályaudvaron (Westbahnhof) fogták el december 5-én.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik