Külföld

Megérkezett Lengyelországba a Velencei Bizottság

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 08. 11:15

Megkezdte hétfőn kétnapos lengyelországi látogatását a Velencei Bizottság küldöttsége, amelynek a lengyel külügyminisztérium kérésére szakértői véleményt kell mondania a múlt év végén módosított, sok vitát kiváltó alkotmánybírósági törvényről.

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekben illetékes szakértői testület öttagú küldöttséget küldött Varsóba. A szakértők március közepére készítik el jelentésüket a törvényről és az alkotmánybíróság helyzetéről.

A küldöttség élén Gianni Buquicchio, a Velencei Bizottság elnöke áll, akit hétfő reggel Andrzej Duda lengyel államfő fogadott. A testület tagjai a lengyel alkotmánybíróság, a legfelsőbb bíróság és az országos bírósági tanács tagjaival is találkoznak, továbbá a parlamenti alsó- és felsőház elnökeivel, az igazságügyi tárca képviselőivel, valamint emberi jogi és civil szervezetekkel folytatnak megbeszélést.

A decemberben módosított lengyel alkotmánybírósági törvény kulcseleme, hogy nagy súlyú ügyekben a 15 tagú testület legalább 13 bíró jelenlétében és kétharmados többséggel hozhat érvényes határozatokat. Eddig az ilyen esetekben 9 bíró jelenléte volt elegendő.

Az alkotmánybíróság tagjai közül tízet az előző, a Polgári Platform (PO) vezette kormány, ötöt pedig a Jog és Igazságosság (PiS) jelenlegi kormánya alatt választottak meg. A törvénymódosítás értelmében a hivatalban lévő, a PO által megválasztott 10 bíró mellett részt kell vennie a döntésekben legalább háromnak az újonnan megválasztott bírók közül is, akiknek a beiktatását azonban jelenleg az alkotmánybíróság nem ismeri el, így nem is vesznek részt a tárgyalásokon. A patthelyzetet nem oldotta fel az sem, hogy Andrzej Rzeplinski, az alkotmánybíróság elnöke január közepén bejelentette: a testületbe befogad két, a PiS által megválasztott bírót is.

A decemberi törvénymódosítást élesen bírálta a lengyel ellenzék és a lengyel legfelsőbb bíróság is azzal, hogy ez gyakorlatilag megbénítja az alkotmánybíróság munkáját.

A lengyel alkotmánybíróság helyzete miatt januárban az Európai Bizottság előzetes vizsgálatot indított el az uniós jogállamisági mechanizmus keretében. A témát ezt követően az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén is megvitatták, ahol Beata Szydlo lengyel kormányfő azt az álláspontot képviselte, hogy az alkotmánybíróság átalakítása megfelel az európai normáknak, a szabályozás megalkotásakor más európai országokban alkalmazott elvekből indultak ki.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.