Nagyvilág

Kószáló menekültektől tart Kósz polgármestere

A görög Kósz sziget polgármestere felszólította vasárnap az athéni kormányt, hogy álljon el az ottani menedékkérő-regisztrációs központ, úgynevezett hotspot Európai Unió által elvárt létesítésétől, mivel az aggodalmai szerint erőszakos tüntetéseket válthat ki.

“Annak a veszélynek tesszük ki magunkat, hogy áldozatokat kell majd elsiratnunk, és ellenőrizhetetlen helyzetbe sodródunk”, figyelmeztetett Jorgosz Kiricisz polgármester Alekszisz Ciprasz miniszterelnökhöz intézett nyílt levelében, amelyet az ANA állami hírügynökség ismertetett.

Az Égei-tengeren, a török partok közvetlen közelében fekvő Kósz három lakosa sebesült meg a múlt héten, amikor összecsaptak a biztonsági erőkkel a regisztrációs központ megépítésére kijelölt helyszín közelében, nem sokkal azután, hogy a kormány rendőri erősítést küldött oda.

Kiricisz hibának nevezte a kószi hotspot létrehozásáról hozott döntést, s arra kérte a miniszterelnököt, hogy a feszültség enyhítése érdekében adjon utasítást a rohamrendőri egységek visszavonására.

A rendőri szakszervezetek ugyanakkor arról számoltak be, hogy a rendőrök feldühödött, vadászpuskákkal és dinamittal felszerelkezett helyiekkel találták magukat szembe. “Eddig már négy kollégánk sebesült meg”, hangoztatta a POASY szakszervezeti szövetség.

A görög kormány az Európai Unió nyomására egy hete vasárnap tett ígéretet arra, hogy február közepére hotspotokat létesít a török partok közelében fekvő öt szigeten, hogy szorosabb ellenőrzés alá tudják vonni a török-görög tengeri határon át Európába irányuló migránsáradatot. Az athéni kormány azután szánta el magát erre a lépésre, miután felvetődött, hogy ki kellene zárni az országot a schengeni térségből.

Lézvosz (Leszbosz), Híosz, Számosz és Lérosz lakossága elfogadta ezt az intézkedést, de Kósz hatóságai kezdettől fogva elutasították, attól tartva, hogy a migránsok hosszú távú jelenléte súlyosan visszaveti a helyiek legfőbb megélhetési forrásának számító idegenforgalmat.

Kormányzati tisztségviselők ezzel szemben azt hangoztatták, hogy csupán egy, a szélsőjobb erők által támogatott kisebbség áll a kószi tiltakozások mögött.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik