Nagyvilág

ENSZ: Tömegével végzik ki a bebörtönzötteket Szíriában

Kivegzes(210x140).jpg (Array)
Kivegzes(210x140).jpg (Array)

A szíriai kormány foglyai tömegével halnak meg, aminek alapján már állami politikának minősíthető a polgári lakosság “megsemmisítése”. Mindezzel emberiesség elleni bűnt követ el Damaszkusz – áll az Egyesült Nemzetek Szervezetének hétfőn közzétett jelentésében. A jelentés készítői felszólították az ENSZ Biztonsági Tanácsát arra, hogy vessen ki “célzott szankciókat” a polgári és a katonai hierarchiában szolgáló tisztségviselők ellen, akik felelősek, vagy bűnrészesek foglyok halálában, kínzásában, eltűnésében. A jelentés neveket nem említ.

A tanulmányt készítő független szakértők kitértek arra is, hogy két dzsihadista szervezet, az Iszlám Állam és az an-Núszra Front is tömegesen végzett ki, kínzott meg foglyokat, ami szintén kimeríti a háborús bűn fogalmát.

Ezrek haltak meg, tűntek el, haltak éhen

A feltáró jelentés a 2011. március 10-e és 2015. november 30-a közötti időszakot fedi le. Tartalma 621 túlélővel, illetve tanúval készült interjúkon alapul, továbbá olyan bizonyítékokon, melyeket a munkacsoport gyűjtött. A vizsgált négy és fél év alatt foglyok ezrei estek a háborúzó felek gyilkosságainak áldozatául. A szíriai kormány tízezreket börtönzött be, további ezrek eltűntek őrizetbe vételük után, vagy azt követően, hogy fegyveres csoportok elrabolták őket.

A szíriai állam erői a tömeges letartóztatásokkal és civilek halálának okozásával – az éheztetés, a sebesülések, betegségek ellátatlansága miatti eseteket is beleértve – halmozottan követtek el bűnöket, ami alapján kijelenthető, hogy módszeresen és széleskörűen hajtottak végre támadásokat polgári lakosság ellen – áll a jelentésben.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy a vizsgálódó szakértők titkos listát állítottak össze háborús bűnök elkövetésével gyanúsítható személyekről. A listán mindegyik harcoló felet “képviselhetik” gyanúsítottak. A Reuters szerint a névsort Genfben rejti az ENSZ egy páncélszekrénye.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik