Nagyvilág

Dollármilliárdokat kér Obama a Zika-vírus elleni harchoz

Az elnök elismerte, hogy a kórokozó számottevő kockázatot jelent a gyermekvállalásra készülő nők számára, de óvott a pániktól.

Barack Obama a Kongresszushoz fordul, hogy biztosítsanak több mint 1,8 milliárd dollár sürgősségi kiadást a Zika-vírus elleni harchoz. A Fehér Ház közlése szerint a pénzt az oltóanyag kifejlesztésének felgyorsítására, diagnosztikai vizsgálatok kidolgozására, szúnyogirtásra és az alacsony jövedelmű várandós nők támogatására fordítanák.

A Zika-vírust főleg szúnyogok terjesztik, a megbetegedés enyhe tünetekkel jár, ugyanakkor a fertőzés következményeként várandós nők esetében rendellenességek lépnek fel a magzat fejlődésében, amely mikrokefáliát, azaz kisfejűséget okoz, ami a szellemi fejlődés visszamaradásával, neurológiai problémákkal jár.

A CBS hétfő reggeli adásában az amerikai elnök azt mondta: a Zika-vírus számottevő kockázatot jelent a gyermekvállalásra készülő nők számára, de óvott a pániktól.

A Pán-amerikai Egészségügyi Szervezet közlése szerint Amerikában 26 országban és tartományban terjed a vírus. Az Egyesült Államokban a kórokozót nem terjesztik szúnyogok, de több amerikai tért már haza Zika-fertőzéssel az érintett dél- és közép-amerikai, karibi és csendes-óceáni országokból. A szövetségi járványügyi és megelőzési központ ötven megbetegedésről tud az Egyesült Államokban, továbbfertőzés egy ismert esetben történt Texas államban, szexuális úton.

Ugyanakkor a Zika-vírust terjesztő szúnyogfaj Floridában és a mexikói határvidéken is megtalálható. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik