Nagyvilág

Be nem jelentett hadgyakorlat kezdődött Oroszországban

Orosz katona (Array)
Orosz katona (Array)

Oroszország előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett hétfőn hajnalban a déli katonai körzetben, hogy ellenőrizze csapatainak harci és védelmi képességét az esetleges terrortámadások és más típusú “kihívások” esetén – jelentette be Moszkvában a hírügynökségeknek Szergej Sojgu védelmi miniszter.

A tájékoztatás szerint Vlagyimir Putyin elnök – aki egyben a  hadsereg főparancsnoka – utasítására az ország délnyugati részén helyi idő szerint hajnali öt órakor harci készültségbe helyezték az orosz csapatok jelentős részét, így a légierő és a katonai légi szállítás egységeit.

A miniszter elmondta: ezzel a hadgyakorlattal ellenőrizni akarják, hogy a hadsereg miként képes végrehajtani a terrorizmus elleni harccal összefüggő harci feladatokat, válaszolni a terrorista támadásokra vagy természeti csapásokra. Ugyancsak tesztelik a különféle egységek manőverezési képességét a katonai átcsoportosítások során. Kipróbálják a légierő és a légvédelmi erők reakcióképességét a fontos katonai létesítmények és kormányzati intézmények elleni támadások esetén.

A déli katonai körzet az észak-kaukázusi térséget, az Ukrajnával határos orosz területeket és a Krím félszigetet foglalja magában, valamint három olyan katonai támaszpontot, amely orosz területen kívül működik, mégpedig Dél-Oszétiában és Abháziában, valamint Örményországban. Ugyancsak e körzet parancsnoksága alá tartozik a fekete-tengeri hadiflotta és a kaszpi-tengeri flottilla. Moszkva részletes tájékoztatást adott az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ) tagországainak az előre nem bejelentett hadgyakorlat megkezdéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik