Nagyvilág

Zika-láz: háromezer kismama retteg Kolumbiában

Kolumbiában már 3177 várandós nőt fertőzött meg a Zika-vírus, 25 600 embert fertőzött meg a kór, és a négyötödüknél nem jelentkeztek semmilyen tünetek – jelentette be Juan Manuel Santos államfő. A betegek közül eddig három embert halt meg a bénulással járó Guillain-Barra szindrómában, amely feltehetően a vírus okozta betegség szövődményeként jelentkezik.

Az államfő szerint az elkövetkező időszakban akár 600 ezerre is nőhet a megbetegedések száma, és arra számítanak, hogy mintegy ezer esetben Guillain-Barré szindróma lép fel szövődményként.

Brazíliában a zikavírus rohamos terjedésével felmerült a gyanú, hogy a kórokozó okozza a kisfejűséget (mikrokefáliát) a csecsemőknél. Az egyértelmű összefüggést egyelőre nem sikerült bizonyítani, de ez a gyanú is hozzájárult ahhoz, hogy az Egészségügyi Világszervezet február elsején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az amerikai kontinensen. Ott a WHO becslése szerint az idén négymillióra emelkedhet a Zika-vírusos megbetegedések száma.

A brazil egészségügyi minisztérium pénteken közölte: nem kizárt, hogy jóval kevesebb csecsemő született Brazíliában kóros kisfejűséggel a zikavírus miatt, mint eddig gondolni lehetett.

Ugyanis az eddig megvizsgált esetek 64 százalékában vagy nem fertőzés okozta a rendellenességet, vagy pedig mégsem szenved mikrokefáliában a csecsemő – emlékeztet az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik