Nagyvilág

Felhúzza a kesztyűt az ENSZ Észak-Korea miatt

Most még csak egy határozott elítélésre futotta az ENSZ csúcsszervétől, de a rakétázás és atomrobbantás miatt komoly szankciók jöhetnek.

Határozottan elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) vasárnapi rendkívüli ülésén elfogadott nyilatkozatában, hogy Észak-Korea rakétakilövést hajtott végre. Rafael Dario Ramirez Carreno, a BT elnökségét e hónapban ellátó Venezuela nagykövete a New York-i ülés után elmondta: a vasárnapi kilövés a “Biztonsági Tanács határozatainak súlyos megsértése”, amit a testület határozottan elítél.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet újságíróknak azt mondta, garantálni fogják, hogy az észak-koreai lépéseknek súlyos következményei legyenek. “A Koreai NDK legutóbbi jogsértései megkövetelik, hogy válaszunk még határozottabb legyen” – magyarázta az amerikai diplomata.

Az egyhangúlag elfogadott nyilatkozat szerint a ballisztikus rakétakilövés még akkor is atomfegyverek célba juttatására szolgáló eszközök fejlesztését szolgálja, ha műhold vagy űrhajó fellövésének állítják be. “Világos, hogy ez fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra” – fogalmaz a nyilatkozat. A dokumentum szerint a kilövéssel Phenjan a BT négy korábbi határozatát sértette meg.

Jelentős intézkedések

A kötelező jogi erővel nem bíró nyilatkozatban a BT megerősítette: “jelentős intézkedésekkel” fog válaszolni a január elején végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantásra. Nevük mellőzését kérő diplomaták elmondták, a BT még a hónap vége előtt szavazhat arról a – jogilag kötelező erejű – határozatról, ami újabb büntetőintézkedéseket rendel el Észak-Koreával szemben. Erről január eleje óta folynak a nagyhatalmi egyeztetések.

A BT a nyilatkozatban világossá teszi, továbbra is elkötelezett, hogy folytassa a munkát a Koreai-félsziget nukleáris leszereléséhez vezető békés, diplomáciai, politikai megoldás érdekében – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik