Szöul, 2016. február 3.
Dél-koreaiak néznek egy híradóban vetített archív észak-koreai rakétafellövésrõl szóló tudósítást a szöuli pályaudvaron 2016. február 3-án, egy nappal azután, hogy a kommunista vezetésû Észak-Korea bejelentette "mûhold felbocsátási" szándékát, de Washingtonban, Tokióban és Szöulban azonban biztosak abban, hogy ballisztikus rakéta kilövésére készülnek. (MTI/AP/Ahn Jang Dzsun)
Külföld

Észak-Korea valamit Föld körüli pályára állított

24.hu
24.hu

2016. 02. 07. 06:30

Észak-Korea bejelentette vasárnap, hogy a hajnalban elindított nagy hatótávolságú rakétával sikeresen pályára állította a műholdat, amelynek a világűrbe juttatását napokkal ezelőtt előre jelezte.
Korábban a témában:

A Kvangmjongszong-4 nevű műhold 94 perc alatt kerüli meg a Földet. Az ország további szatelliteket fog felbocsátani – közölte az állami tévé az MTI szerint.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség alátámasztotta a sikeres műholdfelbocsátásról szóló phenjani bejelentést azzal, hogy idézte a dél-koreai hadsereg egyik tisztségviselőjét. Ő azt mondta: úgy tűnik, a rakéta pályára állított egy tárgyat. A szöuli védelmi minisztérium nem erősítette meg ezt a véleményt. Az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága azt közölte, hogy észlelte, amint egy rakéta kilép a világűrbe.

A nemzetközi közösség nagy része úgy tekinti: a műhold pályára állítása ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát. Ennek megfelelően az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea,valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte az aktust.

A főtitkár felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel “provokatív akcióival”. A kínai külügyminisztérium sajnálkozott, és felszólított minden felet, hogy óvatosan reagáljon, tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek tovább növelik a feszültséget a Koreai-félszigeten. Tajvan viszont úgy reagált, hogy nem tartotta rá nézve veszélyesnek a rakétaindítást.

Az Egyesült Államok és térségbeli két szövetségese kezdeményezésére vasárnap New York-i idő szerint délelőtt 11 órakor rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa – közölték diplomaták.

Az Egyesült Államok “jelentős intézkedéseket” akar elérni a BT-ben, ami Észak-Korea felelősségre vonását illeti – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter. A béke és a biztonság ellen intézet elfogadhatatlan, destabilizáló lépésnek nevezte a rakétaindítást. Megerősítette, hogy Washington elkötelezett Japán és Dél-Korea védelme mellett.

A dél-koreai védelmi minisztérium bejelentette, a rakétakísérlet nyomán Szöul és Washington abban állapodott meg, hogy megkezdik a tárgyalásokat THAAD típusú amerikai mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszert telepítéséről Dél-Korea területén. A THAAD-rendszer közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet, azokat a pályájuk végső szakaszában, de még nagy magasságban képes elfogni, azaz egy többlépcsős védelmi ernyő külső rétegét képezi.

Az orosz külügyminisztérium közleményében tudatta, hogy Phenjan ismét figyelmen kívül hagyta a nemzetközi közösség felhívásait, és kihívó módon semmibe vette a nemzetközi jog normáit. Moszkva szerint az ilyen cselekedetek nyilvánvalóan komoly mértékben kiélezik a helyzetet a Koreai-félszigeten és egészében az északkelet-ázsiai térségben, komoly kárt okoznak a térségbeli országok biztonságának, elsősorban magának Észak-Koreának, ráadásul azok kezére játszanak, akik a tömbösítés politikája és katonai szembenállás mellett teszik le a voksukat. A Phenjan által választott út csak határozott tiltakozást válthat ki – közölte az orosz külügyminisztérium.

Párizs a leghatározottabban elítélte, hogy Phenjan durván megsértette a BT-határozatokat. A francia elnöki hivatal szerint a föld alatt atomrobbantás után egy hétten végrehajtott rakétakísérlet megengedhetetlen provokáció, és a nemzetközi közösségnek gyors és kemény választ kell adnia a történtekre a BT vasárnapi rendkívüli ülésén.

Észak-Korea legutóbb 2012-ben indított el egy rakétát, hogy pályára állítson egy távközlési holdat, de az soha nem adott jelet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.