Nagyvilág

Visszakéri Ausztria a menekültekre fordított többletpénzt

A pénzügyminiszter szerint nem viselheti két-három ország az összeurópai probléma súlyát.

Ausztria visszakérné az EU-tól azt a többletpénzt, amit tavaly a menedékkérőkre fordított. A pénzügyminiszter szerint 600 millió euróról van szó, az összeg abban a levélben szerepel, melyet Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének küldött.

Hans Jörg Schelling levele szerint Ausztria egy évben 35 ezer menedékkérő ellátásával képes megbirkózni, tavaly viszont 90 ezren adtak be menedékkérelmet. Úgy számolt, hogy egy menedékkérőre 11 ezer eurót fordítanak, az 55 ezres többlet tehát 600 millió eurós pluszkiadást jelent.

Schelling azt is kérte Brüsszeltől, hogy ezt az összeget ne számolják hozzá a megengedett költségvetési deficit mértékéhez. A pénzügyminiszter a menekültügyi, migrációs és integrációs alap forrásainak növelését és új elosztási rátát vár, melyben a menekülteket nagy számban felvevő országok, így Ausztria, Németország és Svédország nagyobb súllyal szerepelne.

A pénzügyminiszter a menedékkérők miatt keletkezett többletköltségeket az Európai Szolidaritási Alapból pótolná, mely alapesetben természeti károk enyhítésére szolgál, és az EU költségvetéséből fel nem használt összegeket is a menekülteket nagy számban beengedő államoknak adná.

„Ismét világossá kell tenni, hogy egy összeurópai probléma súlyát nem viselheti két-három ország” – írta közleményében a tárcavezető. A Kurier információi szerint Schelling a pénzügyminiszterek következő találkozóján előáll javaslataival. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik