Nagyvilág

Menekülők tízezrei torlódtak fel a szír-török határon

Törökország élelmet, sátrakat, takarókat ad nekik, de a határátkelőt nem nyitja meg előttük.

Menekülők tízezrei torlódtak fel a szír-török határon az észak-szíriai harcok miatt. Kilis, egy török határváros vezetője azt mondta: szombaton 35 ezren érkeztek a határhoz, a pénteki húszezer után. Törökország segítséget nyújt a menekülteknek, de a határátkelőt nem nyitják meg előttük – közölték.

Az emberek a szíriai kormányerők offenzívája miatt menekülnek a lázadók kezén lévő Aleppo térségéből. Az Aszad-rezsim orosz légitámogatással tör előre. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns szervezet információi szerint mintegy 120 katona esett el mindkét oldalon a pénteki harcokban Aleppótól északra.

Törökország élelmiszert, sátrakat, takarókat ad a határon rekedt civileknek. Az EU bővítési biztosa sürgette Törökországot, hogy a genfi egyezmény értelmében nyissa meg előttük a határt. Csütörtökön 60 donorország találkozott Londonban, ahol dollármilliárdokat ajánlottak fel a menekültválság kezelésére.

A polgárháború kezdete óta mintegy 4,6 millióan hagyták el Szíriát, és 13,5 millióan szorulnak humanitárius segítségre az országon belül. A legtöbb menedékkérőt, 2,5 millió főt Törökország fogadta be. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik