Nagyvilág

A férfi, aki annyira szereti Putyint, hogy az egész világot felégetné érte

Lehet, hogy csöndesen elúszott felette a figyelmünk, de Vlagyimir Putyin épp megpróbálja újraépíteni az eléggé leharcolt hírnevét nyugaton. Putyint a várakozásoknál sokkal jobban megviselték a kelet-ukrajnai háború miatt Oroszországra kiszabott szankciók, főleg, hogy azokkal párhuzamosan bezuhant az olaj ára is.

Mivel Oroszország gazdaságát máig nem sikerült annyira megreformálni, hogy az olajon kívül bármilyen igazán értékes exportcikkük legyen, az árzuhanás gazdaságra gyakorolt hatása tragikus volt. Amit természetesen Putyin népszerűsége is megérzett.

Forrás: Instagram
Forrás: Instagram

Pont ezért nagyon kínos most Putyinnak, hogy a házi verőembere elszabadult. Ramzan Kadirov eleve a világpolitika színesebb egyéniségei közé tartozik. Nagyjából annyira visszafogott, mintha sikerült volna Moamer Kadhafi és Kim Dzsongun génjeit egyetlen örökösben kombinálni. Nem, várjunk, ennél van egy sokkal jobb hasonlatom is. Olyan, mintha Orosz Mihály Zoltán minden álma megvalósult volna. Kadirovról még beszélünk később, de előtte érdemes megjegyezni azt is, hogy miért lett most hirtelen ciki. Majdnem egy évvel ezelőtt, február 27-én a Kreml árnyékéban, egy híd közepén fegyveresek agyonlőtték Borisz Nyemcovot. Később több csecsent is letartóztattak az ellenzéki politikus megöléséért. Ha tényleg csecsenek követték el a gyilkosságot – a végrehajtás már akkor is az FSB-re, Putyin titkosszolgálatára utalt, de a kettő nem zárja ki egymást – akkor arról Ramzan Kadirovnak, a Csecsen Köztársaság vezetőjének is tudnia kellett. Kadirov a végsőkig lojális Putyinhoz, akit a példaképének tekint. Ezen kívül viszont teljhatalommal irányítja Csecsenföldet. A megegyezés valahogy úgy lehet, hogy Kadirov biztosítja, hogy a két véres háború után a csecsenek nyugton maradjanak, cserébe viszont úgy élhet, mint egy török pasa. És úgy is él. Csak egyszerre vicces és ijesztő történeteket hallani Kadirovról. Putyinnal ellentétben például nagyon szereti az iPhone-ját és az Instagramot is, ahol majdnem másfél millió követője van. Pont itt sikerült kiakasztania a Kremlt, amikor kirakott egy videót, amin Mihail Kaszjanov ellenzéki politikust veszi célbe egy célkereszttel. Ez azért egy elég erős utalás egy embertől, aki a gyanú szerint felelős lehetett már egy ellenzéki politikus haláláért.

Ramzan Kadirov

De kicsit csapongjunk, és beszéljünk arról, miért is annyira vicces politikus Kadirov. Később aztán beszélhetünk arról is, hogy miért félelmetes.

  • Van egy tigrise, akit háziállatként tart.
  • Ahogy van egy rakás vad kutyája, akiket – ahogy ő mondja – az ellenségeinek tart. Természetesen kaukázusi juhászok.
  • Nagyjából úgy öltözködik, mintha Orosz Mihály Zoltánnak sok pénze lenne.
  • Bokszol, birkózik és az MMA-t is kipróbálta.
  • A biztonsági őre egy aranyozott AK-47-essel jár.
  • Ő maga pedig egy színarany pisztollyal, amit többek szerint nem csak ő nem tud használni, de valószínűleg nem is lehetne, hiszen színaranyból van.
  • A Wikileaks által kiszivárogtatott táviratok szerint egy csecsen üzletember lányának esküvőjére ajándékként egy konkrét aranytömböt vitt magával. Piramis formája volt.
  • Rendszeresen kondizik újságírók előtt.
  • Rendszeresen kondizik bárki előtt.
  • Amikor megkérdezték, honnan volt pénze az apjáról elnevezett templom megépítésére, azt mondta, Allah adta neki.

Na, ebből nagyjából kiderül, milyen ember is Ramzan Kadirov. Illetve fenéket derül ki, mert ő azért ennél sokkal összetettebb figura. A jelenlegi orosz elittel ellentétben, akik jórészt szürke hivatalnokok, Kadirov ügyes és karizmatikus politikus. A hatalmát a propaganda, a félelem és a népszerűség keverékével tartja meg. Az évek során többféle arcot is megpróbált már mutatni. Volt hős gerilla (gerilla mondjuk tényleg volt), aztán bohém pasa, majd visszafogott muszlim és apa is.

Most viszont valami elszakadt.

A Kremlt jól ismerők szerint Kadirov elvesztette a kapcsolatát a Dumához és Vlagyimir Putyinhoz, amit úgy szeretne visszaszerezni, hogy leszámol azokkal, akiket ő Putyin ellenfelének tart. A Kaszjanov elleni hadjárat is valami hasonló lehetett. Kadirov hallhatta, hogy Putyinnak problémái vannak a poltikussal, és megpróbálta ezeket az egyetlen módszerrel megoldani, amit ismer.

Érdemes itt visszaidézni azt a pár mondatot, amit Anna Politkovszkaja írt, miután először találkozott Kadirovval. Azt mondta, a csecsen helyzet újra és újra megismétlődik Oroszországgal.

A Kreml felnevel egy kissárkányt, ami aztán felnő, és folyamatosan etetni kell, hogy ne égesse fel az egész világot.

Politkovszkaja 2006-ban halt meg. A lépcsőházában lőtték agyon. Máig nem derült ki, hogy pontosan ki volt, de több csecsent is meggyanúsítottak az ügyben. Kadirov valamivel korábban nevezte az újságírót a nép ellenségének.

Örökölt hatalom

Nem Putyin támogatásának hiánya viszont Kadirov egyetlen baja, sőt, lehet, hogy a radikális iszlámmal sokkal nehezebb lesz leszámolni, mint az oroszokkal. Ehhez az ellentéthez érdemes visszemennünk oda, amikor Kadirov megszerezte a hatalmat Csecsenföldön. Ez úgy történt, hogy nem szerzett meg semmit, hanem megörökölte az apjától. Ahmad Kadirov Groznij főmuftija volt, aki az első háborúban még az oroszok elleni dzsihádot támogassa, hogy aztán a második háború alatt átálljon az oroszok oldalára.

Ramzan Kadirov

Putyin megoldását, amellyel a lehető legtöbb hatalmad ad egy kis köztársaságnak, de azt a hatalmat a saját embere kapja, máig csecsenizációnak nevezik. Ahmad Kadirov viszont komolyan elhitte, hogy azzal, hogy behódol Oroszországnak, megmenti a saját népét. Szerinte ugyanis az igazi ellenség nem Oroszország, hanem a Csecsenföldre beszivárgó radikális, vahabita iszlám volt. Utólag ez a tétele még igaz is lehet. A csecsenek a világ összes konfliktusos pontján ott vannak, de az Iszlám Államban a szokottnál is többen. Egy teljes generáció nőtt fel a szétbombázott Groznijban, majd az azután dúló banditizmusban, hogy utána szaúdi prédikátoroktól hallgassák a dzsihád dicsőítését. Kemény emberek, akik sok konfliktust láttak már, és elég határozottan képviselik a radikális iszlámot Oroszország elnyomása ellen.

Ramzan Kadirov

Az Iszlám Állam elleni összetűzés mostanra odaáig fajult, hogy a terrorszervezet öngyilkos merénylőket küldött Csecsenföldre, hogy ott robbantsák fel magukat, Kadirov fejére pedig ötmillió dolláros vérdíjat tűztek ki. A mostaninál még sokkal komolyabb problémái lesznek Ramzan Kadirovnak akkor, ha visszatér a Közel-Keletről az a rengeteg harcedzett, kiképzett radikális csecsen, akik eddig valamelyik terrorszervezet mellett harcoltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik