Nagyvilág

Az Iszlám Állam terroristáját foghatták el Németországban

Valószínűleg az Iszlám Állam terrorszervezet megbízásából kezdett hozzá merénylet előkészítéséhez az a magát szíriai állampolgárnak mondó algériai férfi, akit előző nap több társával együtt elfogott a német rendőrség.

A Die Welt című lap és a dpa hírügynökség értesülései szerint a 34 éves férfi fényképek tanúsága alapján kapcsolatban állt az Iszlám Állam külföldi merényletek tervezéséért felelős embereivel, és valószínűleg a dzsihadista szervezet megbízásából szivárgott be Németországba, hogy terrortámadást készítsen elő.

ISIS vagy an-Nuszra Front?

A Der Spiegel szerint a hatóságok egy olyan felvételt is megszereztek, amelyen a férfi együtt látható egy személlyel, akit a novemberi párizsi terrortámadások elkövetőinek ismerősi, támogatói köréhez sorolnak. Az viszont még nem világos, hogy a fotó mikor készült, a gyanúsított fejkendőjén olvasható felirat pedig nem az ISIS-re, hanem a rivális an-Nuszra Frontra utal.

A berlini rendőrség és az ügyészség pénteken csak egy szűkszavú közleményt adott ki a csütörtöki nagyszabású razziával kapcsolatban, és egy fényképet, amelyen a fő gyanúsított számos fegyverrel, köztük Kalasnyikov gépkarabélyokkal látható.

A közlemény szerint a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) hívta fel a fővárosi hatóságok figyelmét egy csoportra, amely a belső elhárításért felelős hivatal információi szerint feltehetően az Iszlám Államhoz hű emberekből áll és részt vesz Berlinben elkövetendő terrorcselekmény tervezésében. Konkrét helyszínről és időpontról nem szóltak az információk.

Egy időben három helyen csaptak le

A közlemény szerint a berlini hatóságok a január 10-én kapott adatok alapján megfigyelés alá vonták a rendkívül konspiratív magatartást mutató csoportot, majd a terrorveszély mértéke, a megfigyelés lelepleződésének esélye és más tényezők mérlegelése után úgy döntöttek, hogy áttérnek az eljárás “nyílt szakaszába”. Ez azt jelentette, hogy 450 rendőr, köztük terrorelhárító egységek bevetésével csütörtök hajnalban lecsaptak a csoportra.

Az egy időben három tartományban végrehajtott razzia során öt embert előállítottak és kihallgattak. Négyet közülük súlyos állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítanak.

A fő gyanúsítottat őrizetbe vették. A férfi a közlemény szerint katonai kiképzést kapott Szíriában, és 2015 végén érkezett családjával Németországba. Szír iratokkal menedékkérőként regisztrálta magát, egy észak-rajna-vesztfáliai befogadóállomáson találták meg. Őrizetbe vették 27 éves feleségét is, aki ellen más ügyben nemzetközi körözés volt érvényben.

Őrizetbe vettek továbbá egy 49 éves férfit, akit okirat-hamisítás miatt eleve köröztek. Az illető 2000 óta Berlinben él, 2013-ban távozott az országból, és egy év múlva hamis francia papírokkal visszatért.

A negyedik kihallgatott személy 25 éves, egy alsó-szászországi menekültszálláson lakik, és a hatóságok szerint kapcsolatban áll a belgiumi iszlamista szubkultúrával, amelyből kikerült a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat több elkövetője. Az ötödik kihallgatott személy 30 éves, berlini, 2004 óta Németországban él – áll a közleményben.

A BfV elnöke, Hans-Georg Maaßen pénteken a ZDF közszolgálati televíziónak elmondta: a hatóságoknak nincs tudomásuk arról, hogy a gyanúsítottak a közeljövőben elkövetendő terrortámadást szerveztek. Szavai szerint arról lehet szó, hogy merénylet előkészítésének kezdeti szakaszában leplezték le a csoportot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik