Nagyvilág

Zika-láz: vérátömlesztéssel is fertőződtek meg emberek

A brazil hatóságok újabb adatokat közöltek Zika-vírus terjedése kapcsán.

Volt, aki vérátömlesztés során fertőződött meg tavaly a Zika-vírussal Brazíliában, erősítették meg csütörtökön a brazil hatóságok.

A hagyományosan enyhe lefolyású betegséget okozó, de újabban feltehetően magzatok kóros kisfejűségéért is felelős kórokozó robbanásszerűen terjed Latin-Amerikában. Elsősorban szúnyogok terjesztik, de volt már példa arra, hogy a vírus nemi úton fertőzött meg valakit.

A Sao Paolótól mintegy 100 kilométerre fekvő Campinas egészségügyi hatóságai arról számoltak be: bebizonyosodott, hogy egy lőtt sebek miatt kórházban ápolt férfi tavaly áprilisban több transzfúziót kapott, s így kapta el a vírust, mert az egyik véradóról kiderült, hogy vírushordozó.

A város egyetemének vérellátó központjában azt is elmondták: egy másik véradójuknál jelentkeztek is a betegség tünetei, viszont az, akinek vért adott, tünetmentes maradt. A vérellátó közölte: szigorúan be kell tartani azt az előírást, hogy aki zika- vagy dengue-lázban szenved, csak harminc nappal a teljes felépülése után adhasson vért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik