Külföld

Szexuális visszaélésekkel vádolták meg az ENSZ-katonákat Afrikában

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 04. 19:29

Feltehetően az ENSZ békefenntartói által elkövetett, hét újabb szexuális visszaéléssel kapcsolatos esetet, köztük kiskorúak elleni erőszakot tárt fel az ENSZ belső vizsgálata a Közép-afrikai Köztársaságban – derült ki a világszervezet közép-afrikai missziója (MINUSCA) által csütörtökön az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott közleményéből.

A békefenntartó misszió az afrikai ország középső részén fekvő Bambari városában azonosított hét újabb áldozatot.

A közlemény szerint az esetekre a Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet hívta fel a MINUSCA figyelmét január 21-én azért, hogy az áldozatok orvosi és pszichológiai kezelést kaphassanak, és a misszió felelősséget vállaljon a feltehetően elkövetett bűnökért.

Ezt követően a MINUSCA sürgősen Bambariba küldte az ENSZ belső vizsgálatait végző irodájának egyik munkatársát.

A belső vizsgálat megállapította, hogy az áldozatok közül öten kiskorúak, egy felnőtt szexuális kizsákmányolás áldozata lett, míg a hetedik személyt az ENSZ egyelőre nem tudta kihallgatni.

Az ENSZ bejelentette: a vizsgálat után hazarendelik a Bambariban állomásozó 120 kongói katonát, akik szeptember 17. óta teljesítenek szolgálatot a térségben. A laktanyát addig sem hagyhatják el.

Az ENSZ misszióinak keretében tavaly világszerte hatvankilenc szexuális erőszakkal kapcsolatos esetet regisztráltak, közülük huszonkettő érintette a MINUSCA tagjait.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Refugees and migrants arrive in the island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey, on December 8, 2015.
At least six children died on December 8, 2015 when a boat carrying Afghan migrants sank in Turkish waters while on its way to Greece, local media reported.
 / AFP / ARIS MESSINISSzlovénia idén már 70 menekültet küldött vissza Horvátországba
Keményen nekimentek a bajor kormányfőnek