Nagyvilág

Suttyomban csempészett magának síliftet Kim Dzsong Un

Az ausztriai Ischglben 14 év után leszedték a kiszuperált síliftet. Eladták egy helyi cégnek, aztán egyszer csak azt vehették észre, hogy az északi-koreai síelőket szállítja.

Kim Dzsong Unnak számos játékszere van Észak-Koreában, miközben a lakosság afrikai szinten nyomorog. Az egyik ilyen az állam első síterepe. Viszont a síközpont infrastruktúrája a szankciók által érintett luxuscikk kategóriába tartozik, ezért nem vihető be a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba – írja a Síelők.hu.

Ami meglepő, hogy egy nyugati országból, Ausztriából sikerült használtan síliftet szerezniük a pályára. Eredetileg svájci lifteket akartak venni, pár kabint már le is gyártottak, amikor bejöttek a szankciók. Észak-Korea ügyesen kerülte ki a szankciókat, hóágyúkat és ratrakokat is beszereztek kínai cégeken keresztül.

Így került hozzájuk a Doppelmayr egy használt liftrendszere, ami 14 éven át üzemelt Ausztria egyik legismertebb síterepén, Ischglben. Itt a másfél évtizedes szolgálat után lebontott liftet egy helyi cégnek adták el, ami közvetítőkön keresztül átjátszotta Észak-Koreába azt (Ischglbe pedig modern kabinos felvonót építettek a régi helyére).

Az új lift építését a Google Earth-ön szúrták ki a dél-koreaiak, és a külföldi turistákat ideszállító utazási iroda is megerősítette a hírt. A cikk megjegyzi még, hogy több száz Nordica sílécet is vásároltak a helyi kölcsönzőbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik