Külföld

Piszkos kis csereügyletet köthettek a csehek

24.hu
24.hu

2016. 02. 04. 20:47

Hazaértek a tavaly Libanonban elrabolt, majd szabadon engedett csehek. A kormány tagadja, hogy cserébe ők is elengedtek volna valakit, akit az USA-nak kellett volna lepasszolniuk.

Megérkezett Prágába csütörtök délután az az öt cseh állampolgár, aki tavaly júliusban tűnt el Libanonban. Jól vannak, és most orvosi vizsgálatoknak vetik alá őket – közölte a cseh külügyminisztérium. A tárca a hét elején jelentette be, hogy az öt eltűnt kiszabadult. A hazaérkezettek újságírókkal nem találkoztak. A cseh média úgy tudja, hogy a zavaros eset hátterében nem egyszerű emberrablás, hanem bonyolultabb ügy áll.

Röviddel azután, hogy a cseh kormány különgépe Bejrútban felszállt, Prágában szabadon engedték a libanoni al-Fajadot, akit két társával együtt a csehek korábban Washington kérésére őrizetbe vettek, mert az Egyesült Államok terroristának tartja őket, és kiadatásukat kérte. Robert Pelikán igazságügyi miniszter a kiadatást elutasította. Az Egyesült Államok prágai nagykövetsége azonnal nyilatkozatban tiltakozott a cseh döntés ellen.

Komoly és felelősségteljes kormány

Bohuslav Sobotka miniszterelnök, aki Londonban részt vett a Szíria-konferencián, újságíróknak visszautasította azt a vádat, hogy Csehország az ügyben hagyta magát megzsarolni. “A cseh kormány úgy járt el, ahogy egy ilyen ügyben minden komoly és felelősségteljes kormány tette volna” – jelentette ki Sobotka. Arra a kérdésre, hogy Prága az ügyben egyeztetett-e Washingtonnal, a kormányfő nem válaszolt.

Bár hivatalosan semmit sem közöltek, Martin Stropnický védelmi miniszter egy csütörtöki interjúban nem tagadta, hogy a csehek kiszabadítása valóban egy csereüzlet következménye. Az öt cseh tavaly július 18-án tűnt el Libanon keleti részén, a szír határ közelében. Egy elhagyott taxiban a libanoni rendőrség megtalálta útleveleiket, bankkártyáikat és videokameráikat.

Al-Fajad áll az egész mögött

A libanoni és a prágai sajtó szerint a csehek eltűnése összefüggésbe hozható a 2014-ben Prágában őrizetbe vett libanoni al-Fajad esetével. Az eltűnt cseheket ugyanis al-Fajad testvére szállította a Bekaa-völgybe. Az öt eltűnt közül az egyik védőügyvéd volt, aki al-Fajad és két elefántcsontparti társának tavalyi ügyében a libanoni férfit védte, a másik cseh tolmács, ketten újságírók, akik tavaly riportot készítettek az al-Fajad-ügyről, míg az ötödik egy cseh biztonsági szakértő, aki korábban Afganisztánban szolgált.

A Prágában őrizetben tartott al-Fajadot és két társát az Egyesült Államok terrorizmussal vádolja. Washington szerint fegyvereket próbáltak eladni az Egyesült Államok ügynökeinek, akik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat.

A prágai sajtónak tudomására jutott, hogy a cseheket állítólag elrabló, eddig ismeretlen libanoni csoport már tavaly ősszel e-mailt küldött a cseh hatóságoknak. Ebben közölték: ha Prága szabadon engedi al-Fajadot és két társát, a csehek is szabadlábra kerülnek. Hivatalosan egy ilyen üzenet létezését sem erősítették meg, de nem is cáfolták – írja az MTI.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Szaúd-Arábia kész szárazföldi csapatokat küldeni Szíriába
US Marine Corporal Jessica L. Williams of 2nd Battalion, 1st Marines Golf Company wears an Afghan cap during a patrol in Basabad, Helmand Province, on March 9, 2011. The US Marines deployed about 40 Female Marines in Helmand province and Nimruz for the Female Engagement Team (FET) programme to interact with Afghan civilians, specifically women and children. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRYAmerikai tábornokok: a nők is legyenek sorozhatók