Nagyvilág

Odapörköl Irán a rezsimet bírálóknak

A BBC volt munkatársa került őrizetbe, de azok az újságírók sincsenek biztonságban mostanság, akik kicsit is bírálni merik a perzsa állam vallási diktatúráját.

Őrizetbe vették az iráni hatóságok a BBC perzsa nyelvű műsorának volt tudósítóját – közölte a Kaleme.com iráni ellenzéki hírportál csütörtökön. Az iráni hatóságok szerda reggel vették őrizetbe Bahman Daroshafaeit otthonában, de nem közölték ennek okát. Daroshafaei közel két éve távozott a BBC-től, azután pedig politikai könyveket és novellákat fordított.

A teheráni illetékesek egyelőre nem nyilatkoztak az őrizetbe vételről, ami részét képezi az újságírók és az ellenzéki aktivisták elleni szigorú fellépésnek – olvasható az AP hírügynökség kommentárjában.

Két, novemberben őrizetbe vett iráni újságíró ügyvédje a hét elején elmondta: védenceit a nemzetbiztonságot veszélyeztető bűncselekményekkel vádolják. Korábban számos értelmiségit, köztük két költőt és egy filmrendezőt is őrizetbe vettek.

Iránban február 26-án választják meg a 290 tagú parlament, valamint a 88 tagú Szakértők Tanácsának képviselőit. Szakértők a választásokat a keményvonalasok és a mérsékeltnek számító Haszan Róháni iráni elnök hívei közötti erőpróbaként értékelik – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik