Nagyvilág

Elítélte az ENSZ az iráni gyermekházasságokat

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága csütörtökön közzétett beszámolójában elítélte, hogy továbbra is nagyon sok tízéves vagy még fiatalabb gyereklányt kényszerítenek házasságkötésre Iránban.

A világszervezet azt is nehezményezte, hogy az Iszlám Köztársaságban tolerálják a tízévesnél fiatalabb lányokkal létesített szexuális kapcsolatot.

A bizottság beszámolója szerint a jelenségért a közel-keleti országban érvényben lévő, “a fiatal lányokat hátrányos helyzetbe hozó jogszabályok és közpolitikák” tehetőek felelőssé. Az ENSZ bírálta, hogy az iráni hatóságok engedélyezik a kilencéves lányokkal folytatott szexuális kapcsolatot, és nem büntetik a fiatalkorúak elleni szexuális visszaéléseket.

A jelentést készítő szakértőket “súlyosan aggasztja”, hogy az iráni polgári törvénykönyv arra kötelezi a nőket és a fiatal lányokat, hogy férjük szexuális igényeit bárhol és bármikor elégítsék ki, s ez gyakorlatilag legitimálja a házastársi erőszakot és a szexuális visszaéléseket.

A bizottság ugyancsak nehezményezte, hogy az országban a halálbüntetés kiskorúakra is kiszabható. Bernard Gastaud, a beszámolót készítő szakértők egyike megerősítette, hogy kis számban ugyan, de gyerekeket is végeztek ki Iránban.

A dokumentumban a világszervezet elítélte a különféle bűncselekmények elkövetésével vádolt kiskorúakkal szembeni kegyetlen bánásmódot, kínzást vagy az erőszak más formáit.

Ugyancsak szót emelt az ENSZ a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LGBT) közösségébe tartozó kiskorúak “meggyógyítása” érdekében Iránban bevetett elektrosokk-terápia, gyógyszeres vagy hormonális kezelés ellen.

A bizottság nehezményezte azt is, hogy jogszabályi tilalom ellenére a térségben – beleértve Kurdisztánt és Azerbajdzsán nyugati részét is – továbbra is elterjedt a női nemiszerv-csonkítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik