Nagyvilág

Egy asztalhoz ül Berlin és Moszkva

Miután a Szíria jövőjéről kezdődött genfi konferenciát felfüggesztették, Berlin tanácskozásokat tervez Moszkvával a szíriai humanitárius helyzet javításáról – jelentette be csütörtökön Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kollégájával, Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszterrel tartott találkozóját követően Rijádban.

Ezekre a tanácskozásokra sor kerül, mondta a német külügyi tárca vezetője.

A német miniszter környezetéből származó értesülések szerint informális tanácskozásokról van szó annak az államcsoportnak a fontos döntéshozóival, amely Bécsben tavaly októberben lerakta a béketárgyalások alapjait.

A jövő héten Münchenben készülnek találkozni ennek a mintegy 20 államot, illetve szervezetet átfogó csoportnak a külügyminiszterei és képviselői. “Úgy hiszem, hogy a kívülről ható nyomásnak és meggyőző erőnek újból láthatóan meg kell nyilvánulnia … , hogy ne vesszen el ez a lendület” – mondta Steinmeier.

Szerdán a genfi tárgyalásokat február 25-ig felfüggesztették. A német külügyi tárca vezetője a helyzetet nehéznek, de nem reménytelennek minősítette. Még a nap folyamán Steinmeier Bassár el-Aszad kormányát okolta a béketárgyalások szüneteléséért. John Kerry amerikai külügyminiszterrel ellentétben Steinmeier azonban nem említette Oroszországot a tárgyalások felfüggesztésével kapcsolatban.

John Kirby amerikai külügyi szóvivő szerdán kifejtett álláspontja szerint ugyanis a genfi béketárgyalásokat részben Moszkva miatt kellett felfüggeszteni.

Az amerikai vélemény szerint ugyanis az orosz légicsapások kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnök (mérsékelt) ellenfeleire irányulnak. Sajtótájékoztatóján Kirby megismételte a Moszkvának címzett, többször hangoztatott amerikai felszólítást: katonai erejét Oroszországnak nem civilekre és Aszad elnök politikai ellenfeleire kellene összpontosítania, hanem a dzsihadistákra. A külügyi szóvivő ugyanakkor hozzátette: a genfi konferencia felfüggesztéséért a felelősség nem kizárólag Oroszországot terheli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik