Nagyvilág

Berlinben tervezhettek merényletet, elfogták őket

Valószínűleg Berlinben elkövetendő merényletet terveztek a csütörtökön Németországban elfogott feltételezett dzsihadista terroristák.

A berlini ügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint “konkrétan Berlinre” vonatkozó merénylettervek miatt hajtottak végre csütörtök hajnalban három tartományra kiterjedő nagyszabású razziát több száz rendőr, köztük terrorelhárító egységek bevetésével.

Az akció négy férfi ellen irányult. Azt feltételezik róluk, hogy súlyos állam elleni erőszakos bűncselekményt terveztek, és kapcsolatban állnak az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel, egyikük pedig katonai kiképzést is kapott Szíriában. Mind a négy gyanúsítottat megtalálták, kettőt őrizetbe vettek. Elfogtak egy nőt is, akit egy másik ügyben kerestek.

A fő gyanúsított egy 35 éves algériai férfi, akit az algériai hatóságok is köröznek az IÁ-hoz fűződő feltételezett kapcsolata miatt. Egy menedékkérőket befogadó állomáson vették őrizetbe az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Attendornban. Az illető a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalnak (BfV) – a német belső elhárításnak – tűnt fel. Kiderítették, hogy kapcsolatban áll berlini és hannoveri iszlamistákkal.

A másik őrizetbe vett gyanúsított is algériai, őt Berlinben találták meg. A 49 éves férfit okirat-hamisítás miatt is körözték.

Sajtóértesülések szerint a razzia során az Alsó-Szászország tartományi Hannoverben is átkutattak egy menekültszállást, ahol az egyik olyan gyanúsított lakik, akit végül nem vettek őrizetbe. A hatóságok szerint az illető kapcsolatban áll a belgiumi iszlamista szubkultúrával, amelyből kikerült a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat több elkövetője.

A hatóságok szerint Németország az iszlamista terrorizmus célkeresztjében áll, és a terrorfenyegetettség ugyan magas, de – a hatóságok szóhasználata szerint – elméleti, vagyis bármikor bekövetkezhet támadás, de nincsenek arra utaló jelek, hogy ez a közeli jövőben megtörténik. Sajtójelentések szerint a csütörtöki razziák során sem találtak nyomokat, amelyek alapján arra lehetne következtetni, hogy az akcióval küszöbön álló terrortámadást akadályoztak meg.

Németországban a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) legutóbbi, január végi adatai szerint 644 nyomozati eljárást folytatnak az iszlamista terrorizmussal kapcsolatban. Az ügyeknek összesen 944 gyanúsítottja van.

A BKA eddig 244 olyan értesülésnek, információnak járt utána, amely arra vonatkozott, hogy a menedékkérők között terroristák vagy háborús bűnösök szivároghattak be az országba, és 19 esetben nyomozást is indítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik