Nagyvilág

Amerika szerint Oroszország miatt szakadt félbe a genfi egyeztetés

Az Egyesült Államok úgy látja, hogy az orosz légicsapások Aszad politikai ellenfeleire irányulnak a dzsihádisták helyett.

Részben Oroszország miatt függesztették fel a Szíria jövőjéről tartott genfi konferenciát – mondta John Kirby amerikai külügyi szóvivő. Az Egyesült Államok szerint ugyanis az orosz légicsapások kizárólag Bassár el-Aszad szír elnök mérsékelt ellenfeleire irányulnak.

Kirby megismételte, hogy Oroszországnak nem a civilekre és Aszad politikai ellenfeleire, hanem a dzsihádistákra kellene összpontosítania. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem kizárólag Oroszországot terheli a felelősség a konferencia felfüggesztéséért – Staffan de Mistura ENSZ-különmegbízott azért döntött a tárgyalások félbeszakítása mellett, mert Aleppó környékének bombázása után még több civil áldozatról, menekülő szírekről és a segélyszállítmányok útvonalainak elvágásáról érkeztek hírek.

A külügyi szóvivő kitartott ugyanakkor amellett, hogy a béketárgyalások nem jutottak zsákutcába, csak átmenetileg szünetelnek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik