Külföld

A portugálok kicsit keménykedett az EU-val

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 04. 20:18

A portugál kormány egy nappal az előtt fogadta el a 2016-os költségvetési törvény tervezetét, hogy az Európai Bizottság véleményt alkothatott volna róla.

Az Európai Bizottság a héten kedden a költségvetési terv felülvizsgálatára és szigorúbb kiadási korlátozásokra szólította fel a portugál kormányt. A módosításokról alkotott véleményét pedig pénteken, a kormány törvénytervezetének parlament elé terjesztésével egy időben hozta volna nyilvánosságra.

“A törvénytervezetet elfogadtuk”, közölte a portugál kormány szóvivője az AFP hírügynökséggel. Részleteket nem mondott, a törvénytervezetet csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy a parlamenti képviselők megismerkedhettek annak tartalmával.

Szerdán a portugál kormány egy illetékese közölte, hogy az Európai Bizottság nyomására csökkentették a tervezett költségvetési hiányt és a gazdasági növekedési előrejelzést. A költségvetési hiánycélt az egy héttel korábban bejelentett GDP-arányos 2,6 százalékról 2,4 százalékra csökkentették, a GDP-növekedési előrejelzést pedig 2,1 százalékról 1,9 százalékra fogták vissza, közölte a nevének elhallgatását kérő kormánytisztviselő.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a portugál mentőcsomag eredményeinek harmadik utóértékelésére Lisszabonban tartózkodó küldöttségének csütörtöki jelentése szerint a költségvetési terv “a költségvetési szigor lazulására utal”.

A portugál reformeredmények vizsgálatán szintén részt vevő küldöttség a Bizottsági és Európai Központi Bank (EKB) képviseletében megállapította: “a strukturális reformok veszítettek lendületükből 2015-ben, fokozni kell a strukturális deficit csökkentésére tett erőfeszítéseket”.

“A portugál kormány helyes irányba mutató javaslatokkal élt”, jelentette ki Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelő uniós biztos a bizottság téli gazdasági jelentésének bemutatása alkalmából csütörtökön Brüsszelben, hozzátéve, hogy “lenne azonban még mit tenni és remélem néhány órán belül sikerül is ebben megállapodnunk”.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US Marine Corporal Jessica L. Williams of 2nd Battalion, 1st Marines Golf Company wears an Afghan cap during a patrol in Basabad, Helmand Province, on March 9, 2011. The US Marines deployed about 40 Female Marines in Helmand province and Nimruz for the Female Engagement Team (FET) programme to interact with Afghan civilians, specifically women and children. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRYAmerikai tábornokok: a nők is legyenek sorozhatók
Barack Obama: a hit a legnagyobb gyógyír a félelemre