Nagyvilág

A lengyel elnök aláírta az elektronikus megfigyelésről szóló törvényt

Aláírta Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön azt az ellenzék által élesen bírált törvénymódosítást, amely egy alkotmánybírósági döntésnek eleget téve újraszabályozza az állami hatóságok által végzett elektronikus megfigyelést és adatrögzítést. A módosítás aláírásáról az elnöki hivatal számolt be.

A kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselői által benyújtott törvénymódosítást a parlament januárban fogadta el.

Az alkotmánybíróság 2014 júliusában alkotmányellenesnek találta a jogszabály korábbi változatának egyes előírásait, többek között az elektronikus megfigyelés és adatrögzítés bírósági felügyeletére vonatkozókat, valamint azokat, melyek az egyes operatív tevékenységek jogi alapját határozták meg. A testület azt is előírta, hogy a törvény szabja meg a megfigyelés időtartamának felső határát, mivel a jogszabály előző változata ezt nem tartalmazta.

A jóváhagyott törvénymódosítás legfeljebb 18 hónapi időtartamra engedélyezi az operatív megfigyelést.

A jogszabállyal kapcsolatos törvényhozói munkát éles viták kísérték. Az ellenzék mindenekelőtt az elektronikus adatok gyűjtésére vonatkozó előírásokat bírálta. Ezek lehetővé teszik a megfigyelt személy által felkeresett honlapok címeinek, valamint a keresőprogramba beírt kulcsszavaknak és a használt e-mail címeknek a rögzítését. Az említett adatok eddig is elérhetőek voltak a rendőrség, illetve a titkosszolgálatok számára, de csak a rendszergazdához benyújtott írásos kérvényre, ugyancsak írásos válaszlevélben. A törvénymódosítás lehetővé teszi a lekért adatok online elérhetőségét. Az elektronikus levelezés tartalma továbbra is csak bírósági engedély alapján lesz hozzáférhető.

A PiS képviselői a parlamenti vitában többek között azzal érveltek, hogy a jogszabály megakadályozza annak megismétlődését, ami az előző, Polgári Platform által vezetett kormány idején történt: 2014-ben a lengyel kommunikációs hivatal (UKE) adatai szerint a titkosszolgálatok több mint 2,3 millió alkalommal kértek le híváslistákat, ami “az Európai Unió legjobban megfigyelt társadalmává tette a lengyelt”.

A jogszabály vasárnap lép hatályba. Szombaton jár le a 2014-es alkotmánybírósági döntés végrehajtására megszabott határidő. Ha addig nem fogadták volna el a törvénymódosítást, megszűnt volna a lengyel biztonsági szervek által végezhető operatív megfigyelés jogi alapja.

A törvénymódosítást a parlamenti ellenzéken kívül a lengyel jogászszervezetek és egyes civil szervezetek is élesen bírálták. Az állampolgári jogok szóvivője, Adam Bodnar úgy vélte, hogy a jogszabály lehetővé teszi “az internet szinte határtalan megfigyelését”, és kilátásba helyezte alkotmánybírósági panasz benyújtását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik