Nagyvilág

A kurd kormány kölcsönveszi az alkalmazottak bérét

A kőolaj világpiaci árának zuhanása, és a részben ebből fakadó gazdasági nehézségek miatt csökkenti a fizetéseket, s gyakorlatilag kölcsönveszi alkalmazottai bérének egy részét az észak-iraki Kurdisztán autonóm terület, jelentette be a kurd területek kormánya.

A döntés a kormányzat minden tisztviselőjét érinti, kivéve a biztonsági erőket. A visszatartott pénzeket a pénzügyminisztérium külön számlán helyezi el mindaddig, amíg a pénzügyi helyzet nem javul.

Az olajkivitelre támaszkodó kurdisztáni gazdaság nehéz időket él meg, mióta az olaj hordónkénti ára 30 dollár alá esett.

Bagdad 2014-ben megegyezett az iraki kurd terület kormányával az olajszállításról. A megállapodás értelmében a kurdok az iraki olajipari minisztérium fennhatósága alatt exportálják az olajat, a bagdadi kormány pedig cserébe az éves költségvetés 17 százalékát juttatja Kurdisztánnak, és további 1 milliárd dollárral támogatja a kurd harcosokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban – magyarázta az AP hírügynökségnek Denise Natali, az amerikai National Defense University Irak-szakértője. Az olaj világpiaci árának csökkenése miatt azonban Bagdad forrásai is megcsappantak, ami miatt a kurdoknak is kevesebb pénz jut.

Az AFP francia hírügynökség közlése szerint a kurdok Bagdad hozzájárulása nélkül exportálnak olajat Törökországba.

Az AP riportja szerint január közepén Washingtonban járt a kurd térség külügyminisztere, Fálah Musztafa Bakir egy küldöttséggel, hogy sürgős pénzügyi segítséget kérjen. A hírügynökségnek nyilatkozva Bakir azt mondta, hogy a Pentagon segítségét várja a kurd fegyveres erők támogatásában. A pesmergák fizetése és egyéb költségei Kurdisztán mintegy kétmilliárd dollárját emészti fel évente.

A küldöttség tagjai pedig annak a reményüknek adtak hangot, hogy az amerikai külügyminisztérium vagy a humanitárius és menekültsegélyeket nyújtó Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) az Iszlám Állammal vívott harcok menekültjeinek ellátásában segít Kurdisztánnak. Ennek összegét a Világbank 1,4 milliárd dollárra becsülte.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik