Külföld

A kurd kormány kölcsönveszi az alkalmazottak bérét

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 04. 16:18

A kőolaj világpiaci árának zuhanása, és a részben ebből fakadó gazdasági nehézségek miatt csökkenti a fizetéseket, s gyakorlatilag kölcsönveszi alkalmazottai bérének egy részét az észak-iraki Kurdisztán autonóm terület, jelentette be a kurd területek kormánya.

A döntés a kormányzat minden tisztviselőjét érinti, kivéve a biztonsági erőket. A visszatartott pénzeket a pénzügyminisztérium külön számlán helyezi el mindaddig, amíg a pénzügyi helyzet nem javul.

Az olajkivitelre támaszkodó kurdisztáni gazdaság nehéz időket él meg, mióta az olaj hordónkénti ára 30 dollár alá esett.

Bagdad 2014-ben megegyezett az iraki kurd terület kormányával az olajszállításról. A megállapodás értelmében a kurdok az iraki olajipari minisztérium fennhatósága alatt exportálják az olajat, a bagdadi kormány pedig cserébe az éves költségvetés 17 százalékát juttatja Kurdisztánnak, és további 1 milliárd dollárral támogatja a kurd harcosokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban – magyarázta az AP hírügynökségnek Denise Natali, az amerikai National Defense University Irak-szakértője. Az olaj világpiaci árának csökkenése miatt azonban Bagdad forrásai is megcsappantak, ami miatt a kurdoknak is kevesebb pénz jut.

Az AFP francia hírügynökség közlése szerint a kurdok Bagdad hozzájárulása nélkül exportálnak olajat Törökországba.

Az AP riportja szerint január közepén Washingtonban járt a kurd térség külügyminisztere, Fálah Musztafa Bakir egy küldöttséggel, hogy sürgős pénzügyi segítséget kérjen. A hírügynökségnek nyilatkozva Bakir azt mondta, hogy a Pentagon segítségét várja a kurd fegyveres erők támogatásában. A pesmergák fizetése és egyéb költségei Kurdisztán mintegy kétmilliárd dollárját emészti fel évente.

A küldöttség tagjai pedig annak a reményüknek adtak hangot, hogy az amerikai külügyminisztérium vagy a humanitárius és menekültsegélyeket nyújtó Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) az Iszlám Állammal vívott harcok menekültjeinek ellátásában segít Kurdisztánnak. Ennek összegét a Világbank 1,4 milliárd dollárra becsülte.

(MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Des Moines, 2016. január 29.
Rand Paul kentucky-i szenátor, Chris Christie New Jersey-i kormányzó, Ben Carson nyugdíjas idegsebész, Ted Cruz texasi szenátor, Marco Rubio floridai szenátor, Jeb Bush volt floridai kormányzó és John Kasich ohiói kormányzó (b-j) a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok utolsó televíziós vitáján Iowa állam fõvárosában, Des Moinesban 2016. január 28-án. Donald Trump amerikai üzletember a Fox televíziós csatornával zajló nézeteltérései miatt nem vett részt a vitában. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)El se fogja hinni, melyik amerikai elnökjelöltet jelölték Nobel-díjra
Belgian police officers and soldiers stand guard outside the Brussels Palace of Justice during the appearance before the council chamber of two individuals arrested in connection with the November 13 attacks in Paris, in Brussels on November 20, 2015. Mohammed Amri and Hamza Attou were arrested in Belgium and charged with "a terrorist act and participation in the activities of a terrorist group." AFP PHOTO / BELGA / NICOLAS LAMBERT 

--BELGIUM OUT-- / AFP / BELGA / NICOLAS LAMBERTBerlinben tervezhettek merényletet, elfogták őket