Külföld

A kurd kormány kölcsönveszi az alkalmazottak bérét

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 04. 16:18

A kőolaj világpiaci árának zuhanása, és a részben ebből fakadó gazdasági nehézségek miatt csökkenti a fizetéseket, s gyakorlatilag kölcsönveszi alkalmazottai bérének egy részét az észak-iraki Kurdisztán autonóm terület, jelentette be a kurd területek kormánya.

A döntés a kormányzat minden tisztviselőjét érinti, kivéve a biztonsági erőket. A visszatartott pénzeket a pénzügyminisztérium külön számlán helyezi el mindaddig, amíg a pénzügyi helyzet nem javul.

Az olajkivitelre támaszkodó kurdisztáni gazdaság nehéz időket él meg, mióta az olaj hordónkénti ára 30 dollár alá esett.

Bagdad 2014-ben megegyezett az iraki kurd terület kormányával az olajszállításról. A megállapodás értelmében a kurdok az iraki olajipari minisztérium fennhatósága alatt exportálják az olajat, a bagdadi kormány pedig cserébe az éves költségvetés 17 százalékát juttatja Kurdisztánnak, és további 1 milliárd dollárral támogatja a kurd harcosokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban – magyarázta az AP hírügynökségnek Denise Natali, az amerikai National Defense University Irak-szakértője. Az olaj világpiaci árának csökkenése miatt azonban Bagdad forrásai is megcsappantak, ami miatt a kurdoknak is kevesebb pénz jut.

Az AFP francia hírügynökség közlése szerint a kurdok Bagdad hozzájárulása nélkül exportálnak olajat Törökországba.

Az AP riportja szerint január közepén Washingtonban járt a kurd térség külügyminisztere, Fálah Musztafa Bakir egy küldöttséggel, hogy sürgős pénzügyi segítséget kérjen. A hírügynökségnek nyilatkozva Bakir azt mondta, hogy a Pentagon segítségét várja a kurd fegyveres erők támogatásában. A pesmergák fizetése és egyéb költségei Kurdisztán mintegy kétmilliárd dollárját emészti fel évente.

A küldöttség tagjai pedig annak a reményüknek adtak hangot, hogy az amerikai külügyminisztérium vagy a humanitárius és menekültsegélyeket nyújtó Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) az Iszlám Állammal vívott harcok menekültjeinek ellátásában segít Kurdisztánnak. Ennek összegét a Világbank 1,4 milliárd dollárra becsülte.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.