Nagyvilág

Rengeteg pénzt kell adnia a Nyugatnak a szír polgárháború áldozatainak

Ambiciózus és átstrukturált, több millió dolláros megállapodás mellett kell elkötelezniük magukat a világ vezetőinek a polgárháború sújtotta Szíria megsegítésére csütörtökre összehívott, londoni donorkonferencián – írta szerdai közleményében az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet egy több mint 90 humanitárius és emberi jogi csoportot tömörítő globális összefogás nevében.

A humanitárius koalíció – amely olyan szervezeteket foglal magába, mint a Malala Alap, az Oxfam és az Amnesty International – úgy ítélte meg, ahhoz, hogy az Anglia, Németország, Norvégia, Kuvait és az ENSZ által szervezett konferencia sikeres legyen, a résztvevőknek egy merész, új tervvel kell előállnia a szíriai menekültek és azon közösségek számára, amelyek befogadták őket.

Az AI közleményében kifejtette, hogy a polgárháború sújtotta közel-keleti országban jelenleg 13,5 millió ember szorul sürgős segélyre és átlagosan 50 szír családnak kellett elhagynia az otthonát minden nap minden órájában, amióta 2011 tavaszán kirobbant a véres polgárháború.

A humanitárius koalíció egyebek mellett arra kérte a konferencia résztvevőit, hogy hozzanak létre egy jelentős, több évre kiterjedő finanszírozási rendszert és tegyék lehetővé a menekülteket befogadó országoknak, hogy felszámolják a menekültek munkavégzését gátló akadályokat. A segélyszervezetek úgy vélték, a fórum nem hagyhatja figyelmen kívül a Szírián belüli kérdéseket sem, beleértve a válogatás nélküli támadásokat, az egyes települések ostromzár alatt tartását és a humanitárius segítségnyújtáshoz való hozzájutás megtagadását.

Az AI felhívta a figyelmet arra, az ENSZ idén 7,73 milliárd amerikai dollár segélyt kér a szíriai válság kezelésére, és emlékeztetett arra is, hogy tavaly a világszervezet kérésének kevesebb mint 60 százalékát támogatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik