Nagyvilág

Megmenekülhet a pusztulástól a Nagymedve mérsékelt égövi esőerdő

Megmenekülhet a pusztulástól az északi félteke legnagyobb mérsékelt égövi esőerdője, a kanadai Nagymedve, amelynek szigorú védelméről hosszú évek csatározásai után jött létre történelminek minősített megállapodás a helyi indián őslakosok, a környezetvédők, a fakitermelő cégek és a kormányzat között. A hét elején ismertetett egyezség értelmében a Brit-Kolumbia tartománybeli 6,4 millió hektáros terület 85 százaléka védett lesz, és csak 15 százalékán engedélyezik a “az Észak-Amerikában legszigorúbb előírásoknak” megfelelő fakitermelést. Az egyezmény részeként tilos lesz a grizzlyk kereskedelmi célú vadászata a területen.

A Nagymedve a világ egyik legnagyobb mérsékelt égövi esőerdője, a fekete medve egyik ritka alfaja, a helyi őslakosok által szellemmedveként emlegetett Kermode-baribál otthona. A vidéken 26 indián törzs él.

A brit-kolumbiai táj esetén a Nagymedve-esőerdő az ékkő a koronán

– mondta Christy Clark, a kanadai tartomány miniszterelnöke, hozzátéve, hogy az egyezmény a terület nagyobb védelmet szolgálja majd, ugyanakkor gazdasági lehetőségeket is biztosít az őslakosoknak és az ott élőknek. A megállapodásban foglaltak várhatóan tavasszal emelkednek törvényerőre.

A 6,4 millió hektáros területet több mint felét borítják fák, ebből 2,3 millió hektárnyit ősi, akár kétezer éves vagy még öregebb példányok, amelyek nagy mennyiségben nyelnek el karbont.

Környezetvédő szervezetekkel, például a Greenpeace-szel összefogva a helyi indián törzsek az 1990-es években indítottak harcot a fakitermelő vállalatok ellen, mert úgy látták, hogy az esőerdő pusztulásra van ítélve. Akcióik részeként utakat torlaszoltak el, tüntetéseket szerveztek – nemcsak Kanadában, hanem más országokban, például Ausztriában is. A tárgyalások csak az ezredforduló után kezdődtek meg, és csak most vezettek eredményre.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik