Nagyvilág

Japán nem hagyja Észak-Koreát rakétákkal lövöldözni

Ha Észak-Korea műhold felbocsátása címén ballisztikus rakétakilövést hajt végre Japán kész megsemmisíteni azt.

A védelmi tárca parancsot adott az ország rakétavédelmi egységeinek, így a Japán tengeren lévő, Aegis rendszerrel felszerelt rombolóinak és a Patriot rakétaütegeket kezelő egységeinek: álljanak készen arra, hogy szükség esetén megsemmisítsék az észak-koreai ballisztikus rakétát, amelynek felbocsátására számítani lehet a phenjani bejelentés után.

Észak-Korea kedden jelentette be a “műhold felbocsátását” illető szándékát, a hírt megerősítette a londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) egyik szóvivője, a japán Kyodo hírügynökség értesülései szerint a tesztet a Nemzetközi Távközlési Egyesületnek (ITU) is bejelentették.

Abe Sindzó japán miniszterelnök “súlyos provokációnak” nevezte, hogy Észak-Korea arról tájékoztatta az ENSZ két szakosított szervét: műholdat készül felbocsátani február 8. és 25. között. Egyetértve a korábbi hasonló kísérletekre vonatkozó amerikai és dél-koreai szakértőkkel, a szigetország miniszterelnöke is úgy vélekedett: Észak-Korea vélhetően nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta tesztelésére készül. Ha ez megtörténik, az az ENSZ BT határozatainak egyértelmű, súlyos megsértését jelenti – tette hozzá.

Kisida Fumio külügyminiszter újságírókkal közölte, hogy Tokió tiltakozást juttatott el diplomáciai csatornákon keresztül Phenjannak. Jelezte: országa “más országokkal együtt” (az Egyesült Államokra és Dél-Koreára utalva) megpróbálja majd lebeszélni tervéről Észak-Koreát.

Dél-Korea kormánya is hasonlóképpen foglalt állást szerdán nyilvánosságra hozott közleményében, leszögezve: mindenfajta, műholdfelbocsátásnak álcázott rakétateszt “súlyos fenyegetést” jelent a világ békéjére és biztonságára. Figyelmeztette Észak-Koreát, hogy “súlyos árat” fizet majd, ha továbbhalad ezen az úton.
Egy szöuli kormányzati forrás jelezte, hogy országa “megteszi a megfelelő” lépéseket, nem részletezte ugyanakkor, hogy milyen intézkedésekre gondol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik