Nagyvilág

Iskolába menet fejbelőtték a tálibok ellen harcoló tízéves kisfiút

Lelőtték a tálibok elleni harcról ismert tízéves Vászil Ahmadot otthona közelében a dél-afganisztáni Uruzgán tartomány Tirin Kot nevű székhelyén – közölte Rahimalláh Kán, a tartomány rendőrfőnök-helyettese szerdán.

Kán elmondta, a kisfiú éppen iskolába ment, amikor lelőtték. A rendőrfőnök-helyettes  szerint tálib felkelők ölték meg Vászilt. A fiú nagybátyja azt mondta, a tízévest egy motorkerékpáros fegyveres kétszer fejbe lőtte. A kisfiú annak köszönheti hírnevét, hogy nagybátyja oldalán harcolt a tálib iszlamista mozgalom fegyveresei ellen a tartományban, sőt, a szélsőségesek támadásának visszaverését ő irányította.

Vászil parancsnok 44 napig vezette embereit

Vászil nagybátyja, Mulla Abdul Szamad korábban tálib parancsnok volt, azonban négy évvel ezelőtt úgy döntött, átáll az afgán kormány oldalára mintegy negyven emberével, köztük Vászil édesapjával. A kormány pedig kinevezte a volt tálibot Uruzgán Kasz körzetének rendőrparancsnokának. Tavaly nyáron azonban a szélsőséges felkelők támadások sorozatát hajtották végre a dél-afganisztáni tartományban, és szélsőségesekkel való összecsapások során Szamad elvesztette 18 emberét, köztük Vászil apját.

Az iszlamista fegyveresek offenzívát indítottak a volt tálib rendőrparancsnok és emberei ellen, és több mint két hónapig tűz alatt tartották őket.  A harcok során maga Szamad is megsebesült.

Vászil nagybátyja szerint a fiú ezután vette át a parancsnokságot, és 44 napig kitartóan vezette az embereit. 

A Child Soldiers International nevű londoni jótékonysági szervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsának eljuttatott tavaly nyári jelentésében rámutatott arra, hogy Afganisztán országos és helyi rendőri állományaiban gyermekek is szolgálnak. Annak, hogy miért fognak fegyvert kiskorúak, több oka is lehet: fiúi kötelességtudat, hazafiasság vagy dicsőség. A legfőbb ok azonban a szegénység – áll a szervezet tavaly júniusi jelentésében.

A dokumentum megjegyzi azt is, hogy tavaly májusban Tirin Kot rendőrségi ellenőrzőpontjainak felében 18 éven aluliak teljesítettek szolgálatot. Kiemelte, hogy a harcok sújtotta Kunár, Logar és Zábul tartományokban a hatóságok tagjainak 10 százaléka gyaníthatóan kiskorú. Habár erről nincsenek statisztikák, ott a legtöbb fiatal a biztonsági szervek soraiban, ahol a tálibok tevékenysége a legnagyobb. A jelentés szerint a szélsőségesek is használnak gyerekeket harcokban, öngyilkos merényletekhez, vagy éppen kémkedésre.

Annak ellenére, hogy Asraf Gáni afgán elnök tavaly betiltotta a kiskorúak felvételét a fegyveres szervekhez, a kormánynak egyelőre nem sikerült a gyermekkatonák toborzását megelőző intézkedéseket végrehajtania – állapította meg a jelentés.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik