Nagyvilág

Szíriai menekült gyerekekkel varratott a H&M és a Next

Tavaszi divat 2014 (szoknya, divat, trend, )
Tavaszi divat 2014 (szoknya, divat, trend, )

Két nagy divatmárka, a H&M és a Next is arról számolt be a Business and Human Rights Resource Centre (BHRRC) nevű szervezet kérdésére válaszolva, hogy 2015-ben szír gyermekmunkások is dolgoztak beszállítóik törökországi gyáraiban – írja a HuffingtonPost. Miután a cégek felfedezték a visszaélést, azonnal szerződést bontottak az érintett beszállítókkal, de több olyan márka is lehet, amely gyerekekkel dolgoztat.

A BHRRC 28 nagy ruházati céget kérdezett meg januárban a szíriai menekült gyerekek dolgoztatásával kapcsolatban. A C&A és a Primark közlése szerint csak felnőttkorú, Szíriából érkezett menekültekről tudnak, viszont ekkor még őket is illegálisan foglalkoztatták Törökországban. Az Arcadia Group – amelyhez olyan márkák tartoznak, mint a Dorothy Perkins, a Topshop vagy a Burtons – valamint az Adidas, a Burberry, a Nike és a Puma nem talált szír menekülteket beszállítóik dolgozói között. Az M&S, az ASOS, a Debenhams és a Superdry nem válaszoltak a szíriai menekültekre vonatkozó kérdésre, a GAP,a New Look és a River Island pedig egyáltalán nem közölt információkat a szervezettel.

A H&M szóvivője a lapnak elmondta: a válallat semmilyen formában sem támogatja a gyerekmunkát, egyetlen olyan török gyárról szereztek tudomást, ahol menekült gyerekeket dolgoztattak, velük azonnal megszakították az üzleti kapcsolatot.

Ők legalább bevallották

Phil Bloomer, a BHRRC igazgatója a lapnak elmondta: a H&M és a Nexi dicséretet érdemel, amiért bevallották a visszaélést és gyorsan reagáltak, tettek azért, hogy többet ilyen eset ne fordulhasson elő.

Az illegális munka kiszolgáltatottá teszi a menekülteket, munkáltatóik könnyen kizsákmányolhatják őket, Több civil szervezet is azért lobbizott a török kormánynál, hogy engedélyezze a menekültek legális munkavállalását. Az EU is ezen az állásponton van, így kevesebb menekült érkezne Európába is. Hangjukat meghallották, a török kormány múlt héten engedélyezte, hogy a menekültek munkavállalási engedélyért folyamodjanak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik