Nagyvilág

Rászerveztek Balogék a pedagógusok tüntetéseire

Pont akkor lesznek a tankerületi fórumok és a köznevelési kerekasztal is, amikor utcára mennek a tanárok.

Épp a pedagógusok országos demonstrációjának időpontjára szervezte meg a tankerületi fórumokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma – írja a Kettős Mérce. Ez lenne az az alkalom, amikor az iskolák képviselői elmondhatják a problémájukat, a blog szerint viszont nem véletlen, hogy épp azt a február 3-át szemelte ki a tárca, amikor tíz városra kiterjedő szolidaritási tüntetést szerveznek a tiltakozást elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium tanáraival.

Így a pedagógusok választani kényszerülnek: vagy a hivatalos fórumon jelennek meg, vagy tüntetnek. A Kettős Mérce által megkérdezett pedagógusok szerint nyomást gyakorolnak az időpontválasztással. Van olyan budapesti gimnázium, ahol az igazgató jelölte ki, hogy kinek kell megjelennie a fórumon. Egyes helyeken már két nappal a fórum előtt írásban kellett jelezni, hogy melyik problémákról kívánnak konzultálni az iskolák – írják.

A tankerületi fórumokra befutó panaszok továbbkerülnek majd a köznevelési kerekasztalhoz, onnan pedig a kormányzat elé. A pedagógusok többsége ezt időhúzásnak tartja, nincs rá garancia, hogy a panaszaikat bárki érdemben kezelné, a tiltakozó szervezetek pedig sem a köznevelési kerekasztalt, sem az abban helyet foglaló Nemzeti Pedagógus Kart nem tekintik legitimnek.

A demonstrációk szervezői kifejezetten arra buzdítanak mindenkit, hogy inkább vonuljanak, de a tankerületi fórumokon való részvételnek köszönhetően könnyedén össze lehet írni egy listát a kormányzattal „együttműködő” pedagógusokról. A szerdai tüntetéseken eddig egyébként több mint ötszáz intézményből 29 ezer résztvevőre számítanak. A közoktatás helyzete miatt február 10-re és 13-ra is szerveztek demonstrációt, a minisztérium viszont az utóbbi napra is rászervezett: ekkor lesz a köznevelési kerekasztal is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik