kijárat (elbocsátás, távozás, )
Külföld

Kitiltásra kitiltással felel Moszkva

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 02. 02. 20:31

Moszkva öt amerikai illetékesnek tiltotta meg a beutazást a Magnyitszkij-lista bővítése miatt, válaszul arra, hogy Washington újabb neveket vett fel az úgynevezett Magnyitszkij-listára, Moszkva öt amerikai igazságszolgáltatási illetékesnek tíltotta meg a beutazást Oroszországba – közölte kedden az orosz külügyminisztérium.

A Moszkva által kitiltott személyek: Alberto R. Gonzales volt amerikai igazságügyminiszter, Douglas J. Feith politikai kérdésekért felelős volt védelmiminiszter-helyettes, John Rizzo, a CIA volt vezető jogtanácsosa, Jay Scott Bybee volt igazságügyi miniszterhelyettes és William James Haynes II., a védelmi minisztérium volt vezető jogtanácsosa. Az orosz külügyi tárca közleménye hangsúlyozta: Washington a Magnyitszkij-listát már régóta arra használja, hogy koholt vádakkal illessen orosz tisztségviselőket, amivel csak a kétoldalú kapcsolatokra mér csapást.

Újabb 5 név a listán

Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy további öt orosz illetékes neve került fel a Magnyitszkij-listára: Alekszej Anyicsin volt belügyminiszter-helyettes és a szövetségi nyomozó bizottság korábbi vezetője, Borisz Kibisz, Pavel Lapsov és Oleg Urzsumcev nyomozók, illetve Jevgenyij Antonov, akiről egyelőre nincsenek további információk. John Kirby, a külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a szóban forgó személyek amerikai bankszámláit – amennyiben vannak nekik – befagyasztják, tulajdonukat lefoglalják, illetve nem kaphatnak amerikai vízumot, az amerikai állampolgároknak pedig tilos velük üzleti kapcsolatot létesíteni.

Szergej Magnyitszkij 2009-ben orosz börtönben halt meg az ott elszenvedett súlyos bántalmazások következtében. Az ügyvédet saját állítása szerint azért vetették börtönbe, mert leleplezett egy adócsalási ügyet, amelynek magas rangú orosz tisztségviselők voltak a részesei. Az Egyesült Államok 2012 óta egy Magnyitszkijről elnevezett törvény alapján hoz szankciókat az emberi jogok megsértésével gyanúsított orosz tisztségviselők ellen. A hétfőn bejelentett öt személlyel együtt immár 39 név szerepel a Magnyitszkij-listán.

 

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Amerika megsokszorozná katonai költségvetését Oroszország elrettentésére
Migrants and refugees walk down a railroad track towards the Hungarian border near the northern Serbian town of Horgos on August 27, 2015. As Hungary scrambles to ramp up defences on its border with Serbia, refugees continued to surge into the country in record numbers, police figures confirmed.  AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / AFP / ANDREJ ISAKOVICEgy német vizsgálat szerint a menekültek többségére munkanélküliség vár