Külföld

Elfogadta az Európai Bizottság a Görögországot elmarasztaló jelentéstervezetet

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 02. 02. 17:35

A dokumentum szerint a görög hatóságok nem végezték el a menedékkérők tényleges azonosítását és regisztrációját.

Az Európai Bizottság kedden elfogadta azt a jelentéstervezetet, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy Görögország elhanyagolta kötelezettségeit a schengeni külső határok védelme terén.

A dokumentum a tagországok és az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex szakértőinek előre be nem jelentett, novemberi helyszíni látogatásán alapul. A jelentésben elismerik a görög hatóságok leterheltségét, de megállapítják, hogy a menedékkérők tényleges azonosítása és regisztrációja nem történik meg – előfordul az is, hogy az ujjlenyomatokat nem viszik be a rendszerbe, illetve nem ellenőrzik mindig az úti okmányok hitelességét és nem vetik össze azokat minden esetben az alapvető biztonsági adatbázisokkal.

A javaslatokban arra is kitérnek, hogy a görög kormánynak megfelelő befogadóközpontokat kellene létrehoznia, meg kellene kezdenie a jogosulatlan menedékkérők visszatoloncolását, fokoznia kellene a határok felügyeletét, jobb kiképzést kellene nyújtania a határőröknek és fejlesztenie kellene a határátkelőket.

Ha a dokumentumot a tagállamok többsége jóváhagyja, akkor a bizottságnak akciótervet kell kidolgoznia Athén számára. Ebben az esetben Görögországnak három hónapja lesz arra, hogy eleget tegyen az előírásoknak, különben szankciókat vezethetnek be ellene a schengeni egyezmény értelmében. (MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Lemondott Románia legfőbb ügyésze
Image #: 30519199    (140630) -- PYONGYANG, June 30, 2014 (Xinhua) -- Photo provided by DPRK's official news agency KCNA on June 30, 2014 shows top leader of the Democratic People's Republic of Korea (DPRK) Kim Jong Un overseeing a tactical rocket firing drill of the DPRK military. The DPRK has launched precision guided missiles and fired shells with dispersion effect for striking both individual and group targets of the enemy in the drill, said the KCNA.  (Xinhua/KCNA)       XINHUA /LANDOV„Műholdfellövésre” készül Észak-Korea