Nagyvilág

Durván csökkentené a szociális juttatásokat az osztrák néppárt

Havi legfeljebb ezerötszáz eurós szociális juttatást valamint az integráció és a munkába állás megtagadása esetén a támogatások 25 százalékos csökkentését javasolta a kormánykoalíció kisebbik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kedden. A konzervatv párt az indítványt a menekültválság kapcsán terjesztette elő, de az abban foglaltak mindenkire vonatkoznának. Reinhold Lopatka frakcióvezető javaslata szerint ezentúl dániai mintára csak azok részesülhetnének a szociális juttatásokból, akik munkával, képzéssel vagy adóbefizetéssel “hozzájárultak a közjóhoz”.

A javaslat szerint azok, akik az elmúlt nyolc évben legalább hét évet nem éltek Ausztriában, fele annyi szociális segélyt kapnának, mint eddig. Ugyanakkor a hosszútávú munkavégzést anyagi juttatással ösztönöznék, a családi pótlékot és a gyermekgondozási járulékot nem változtatnának.

Lopatka emlékeztetett: idén az erős migrációs nyomás és a magas munkanélküliség miatt mintegy 300-350 ezer ember kapott a segélyt, 2009 óta a jogosultak száma 35 százalékkal nőtt. A szociális juttatás okozta kiadások 680 millió eurót tesznek, ki, a frakcióvezető becslése szerint ez a szám hamarosan átlépheti az egy millió eurós határt is. A néppárti frakcióvezető azt szorgalmazta, hogy a szociálisügyi miniszter legkésőbb áprilisig döntsön a kérdésben.

Rengeteg embert érinthet a változtatás

A Der Standard című osztrák lap a szociális minisztérium adataira hivatkozva arról számolt be, hogy alapszintű szociális juttatásként 840 euró, házastársaknak 1300 euró, gyermekenként pedig tartományonként változó, de legalább 150 euró jár Ausztriában. A lap szerint ha a szociális juttatást 1500 eurós felső határhoz kötnék, akkor mintegy 16 ezer háztartást, a legalább két gyermeket nevelő családok 74 százalékát érintené a változtatás. A néppárti javaslatot a kormánykoalíció nagyobb pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az ellenzék egyaránt bírálta.

Michael Häupl bécsi szociáldemokrata polgármestere határozottan elutasította a néppárti tervet, amely szerinte alkotmányellenes, hiszen a menedékkérelemmel rendelkezők jogilag egyenrangúak az osztrák állampolgárokkal. Az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kritikája szerint nem kellene Ausztria polgáraitól is megvonni a szociális támogatást csupán azért, mert “külföldiek fékezetlen bevándorlása” miatt terhelt az osztrák szociális ellátórendszer. Az FPÖ elnöke Heinz-Christian Strache szerint Bécs polgármestere számára a bevándorlók fontosabbak, mint a város saját lakosai.

Alkotmányellenesnek nevezte a bejelentést az ellenzéki Zöldek pártja. A liberális Neos párt szerint a néppárt csupán “populista” címszavakat mond, azonban arra nem nyújt megoldást, hogy miképpen lehetne sikeresen elérni a munkaerőpiaci integrációt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik