Nagyvilág

Amnesty International: a Libanonba menekült szíriaiak közül a nők a legkiszolgáltatottabbak

A Libanonba menekült szíriaiak közül a nők a legkiszolgáltatottabbak, mivel őket sújtja a legnagyobb mértékben a nemzetközi segélyek apadása és a libanoni befogadási feltételek szigorodása, kizsákmányolják őket és szexuális erőszaknak vannak kitéve, olvasható az Amnesty International jelentésében.

A jogvédő szervezet ezt a jelentését a csütörtökön Londonban rendezendő konferencia számára készítette, de tartalmát már kedden nyilvánosságra hozta. A szervezet ebben ismételten felkéri a nemzetközi közösséget, hogy nagyobb pénzügyi támogatással és további erőfeszítések révén segítsen a szíriai menekülteken.

A Libanonban tartózkodó szíriaiak száma ma már meghaladja az egymilliót, ez a négymilliós fogadó ország lakosságának negyedét teszi ki. A jelentés szerint hetven százalékuk a szegénységi küszöb alatt él, a befogadási szabályok szigorodása csak ront helyzetükön, a donorok által az ENSZ-en keresztül nyújtott segélyek pedig nem fedezik szükségleteiket.

E menekültek között a legkiszolgáltatottabb helyzetben a szíriai nők vannak. Őket rendkívüli mértékben kizsákmányolják, ugyanis éhbérért dolgoztatják őket, miközben nyomorúságos lakhelyeken kénytelenek meghúzni magukat. Férfi munkaadóik gyakran szexuális erőszakot követnek el ellenük.

Az Amnesty International felhívja a figyelmet arra, hogy a libanoni szigorítások sokszor lehetetlenné teszik e nők számára, hogy megújítsák tartózkodási engedélyüket, így sokan közülük illegálisan maradnak ebben az országban, ez pedig csak növeli kiszolgáltatottságukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik