Nagyvilág

Amerika megsokszorozná katonai költségvetését Oroszország elrettentésére

A védelmi miniszter közölte: elkötelezettek az európai NATO-szövetségesek védelmében.

Az orosz fenyegetés miatt négyszeresére növelné a Pentagon az európai egységekre és kiképzésre szánt költségvetését – közölte az amerikai védelmi miniszter Washingtonban. Ashton Carter kijelentette: Oroszország elrettentése érdekében van szükség a költségvetés jelentős emelésére. „Meg kell mutatnunk lehetséges ellenfeleinknek, hogy ha háborút indítanának ellenünk, nekünk megvan a képességünk annak megnyerésére” – mondta.

Carter azt is javasolja, hogy az eddiginél 50 százalékkal többet, 7,5 milliárd dollárt fordítsanak az Iszlám Állam elleni küzdelemre. Az amerikai harci repülők olyan nagy mennyiségű bombával és rakétalövedékkel támadták a terroristákat Irakban és Szíriában, hogy kezdenek kifogyni egyes típusokból – közölte a miniszter, aki az orosz agresszióra visszatérve azt mondta, hogy arra erőteljes és kiegyensúlyozott megközelítéssel kívánnak reagálni, és demonstrálják, hogy az Egyesült Államok elkötelezett európai NATO-szövetségeseinek megvédésében.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozatban üdvözölte a javaslatot.

Az észak-atlanti szövetség honlapján olvasható információk szerint a NATO és Oroszország együttműködése a hidegháború után kedvezően alakult, de Oroszország 2008-as grúziai katonai akciója miatt befagyott az egyeztetési fórumként szolgáló NATO-Oroszország Tanács működése. A helyzet a 2014-es ukrajnai konfliktus óta tovább súlyosbodott. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik