Nagyvilág

A terroristák börtönné változtatták Fallúdzsát, ezereket fenyeget az éhhalál

Több tízezer irakit fenyeget éhezés és sújt gyógyszerhiány az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellenőrzése alatt álló nyugat-iraki Fallúdzsa városában, amelyet az iraki kormányerők ostromgyűrűbe zártak – írta kedden a Reuters brit hírügynökség. Az iraki hadsereg, a rendőrség és az Irán által támogatott síita milíciák – az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légicsapásainak támogatásával – tavaly vették ostrom alá a Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsát.

A város lakói élelmiszer-, gyógyszer- és üzemanyaghiánytól szenvednek, és arról számoltak be, hogy az elmúlt időben ugrásszerűen emelkedett az élelmiszerek ára, a pékségek pedig elkezdték fejadagokban árulni a kenyeret. A helyi sajtó értesülései szerint legkevesebb tízen haltak már meg amiatt, hogy nincs elég étel és gyógyszer.

Csak légi úton lehet segíteni

Szohejb ar-Rávi, a Fallúdzsát is magába foglaló Anbár tartomány kormányzója arra szólította fel a terrorellenes szövetséget, hogy légi úton nyújtson humanitárius segítséget a szorult helyzetbe került lakosságnak. Úgy vélte: csak így lehet bejuttatni a városba a segélycsomagokat, miután az Iszlám Állam a városba vezető utakat aláaknázta, a civileknek pedig megtiltotta, hogy elhagyják a várost. Fálih al-Esszávi, a tartományi tanács elnökhelyettese azt mondta: a dzsihadisták “hatalmas börtönné” változtatták Fallúdzsát.

A terrorellenes koalíció becslései szerint az Iszlám Állam mintegy négyszáz tagja harcol a városban, egyes elemzők szerint viszont akár ezren is lehetnek. 2014 januárjában Fallúdzsa volt az első jelentősebb iraki város, amelyet az IÁ-nak sikerült elfoglalnia, még csaknem fél évvel azelőtt, hogy Irak nyugati és északi részére, valamint Szíria jelentős területeire rátette volna a kezét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik