Nagyvilág

130 rabszolgát szabadítottak fel Thaiföldön

Bevált az Európai Unió fenyegetése, és több mint száz embert vettek őrizetbe Thaiföldön emberkereskedelem miatt.

A halászati szektorban történő visszaélések felderítésére indított hatósági fellépés keretében az utóbbi kilenc hónapban 105 gyanúsítottat vettek őrizetbe, továbbá 130 vendégmunkást szabadítottak ki a rabszolgaságból, közülük 30-at éppen a múlt héten, a turisták körében népszerű Phuket szigetén – közölte kedden Thammazak Vicsaraja helyettes rendőrkapitány. A razziák célja volt az illegális halászat visszaszorítása is.

Több ezer ember az áldozatok között

A gyanúsítottak között hajótulajdonosok, tengerészek és munkaközvetítők is vannak. A szabadságukat visszanyerők Mianmarból, Kambodzsából vagy Bangladesből érkeztek Thaiföldre, ahova hamis ígéretekkel csábították őket.

Emberi jogi aktivisták és a rendőrség beszámolóiból kiderült, hogy a halászhajókon gyakran hónapokig fizetés nélkül dolgoztatták, és adott esetben meg is verték őket. Pontos számok nincsenek arról, hányan eshettek ennek a gyakorlatnak az áldozatául, de becslések szerint több ezer emberről lehet szó.

A harmadik legnagyobb halexportőr

Thaiföld azután hirdetett harcot az ilyen jellegű visszaélések ellen, hogy Brüsszel tavaly áprilisban szankciókat helyezett kilátásba a délkelet-ázsiai ország halászati szektora ellen. Uniós megfigyelők januárban látogatást tettek Thaiföldön, hogy újfent megvizsgálják az ágazatban uralkodó állapotokat.

Thaiföld a világ harmadik legnagyobb hal-, illetve a tenger gyümölcseinek exportőre. Az Európai Unió nagy felvásárlónak számít, az egyik fő importcikk a halfarmokon tenyésztett garnélarák. Az ázsiai ország 2014-ben 145,9 tonna halászati terméket adott el Brüsszelnek 642,2 millió euró (199 milliárd forint) értékben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik