Nagyvilág

WHO: Globális vészhelyzetet okoz a Zika-vírus

Döntött az Egészségügyi Világszervezet, az ebolával egy kategóriába emelte a zikát. A brazil egészségügyi miniszter szerint sok olyan fertőzött él az országban, akik abszolút tünetmentesek.

Globális egészségügyi veszélynek minősítette a terjedő Zika-vírust a WHO, az Egészségügyi Világszervezet – írja a BBC. Ezzel gyakorlatilag egy kategóriába került a járvány a halálos ebolával. A fő gond, hogy az alulfejlett agyú csecsemőket eredményező kór túl gyorsan terjed. A fő cél Margaret Chan WHO-igazgató szerint a terhes nők megvédése a vírustól.

Orvosság még nincs a vírusra, a vakcina kifejlesztése évekbe kerülhet, a WHO pedig figyelmeztet, hogy a járvány robbanásszerűen terjedhet el szinte egész Amerikában. Jelenleg 20 amerikai államban mutattak ki eseteket. A fertőzések nagy része enyhe tünetekkel, olykor tünetmentesen lecseng, de egyeseknél egy ritka bénulásos betegség, Guillain-Barre szindróma alakult ki.

Brazília fél

Közben az eddig véltnél súlyosabbnak minősítette hétfőn a zikajárványt Brazília egészségügyi minisztere, mert jóval több lehet a fertőzött. Ugyanis a vírussal fertőzött emberek 80 százalékának nincsenek tünetei.

Marcelo Castro a Reutersgnek adott interjúban bejelentette, hogy jövő héttől elkezdődhet a fertőzöttek pontosabb feltérképezése, mert a legtöbb brazil tagállam addigra megkapja azokat a laboratóriumi eszközöket, amik a zika kimutatásához szükségesek. Castro szerint a kór emberről emberre nem terjed, kizárólag szúnyogok terjesztik a vírust.

Hozzátette, hogy Brazíliában – az Egyesült Államok múlt heti döntéséhez hasonlóan – ki fogják zárni a véradók köréből azokat, akik szervezetében fellelhető a vírus.

A miniszter szerint brazil kutatók már meg vannak győződve arról, hogy a vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okoz. Brazíliában október óta csaknem négyezer csecsemő jött világra ilyen rendellenességgel. A vírus jelenlétét tavaly fedezték fel először Brazíliában, és egyúttal az amerikai földrészen.

A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben egy rhesusmakákóban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett kórra – írja az MTI.

Brazíliában idén olimpiát is rendeznek, ezért joggal tart az ország a vírustól. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik